Csőre töltött álom

2018.11.16. 20:55

Irodalmi előjáték és a 70-es évek nosztalgiája Földváron

Nem félúton Földvár felé, hanem épp ott, de már nem a földvári kultúrház ócska színpadán, hanem a Bajor Gizi Közösségi Ház deszkáin és kiállítótermében elevenedett meg a múlt.

Kolumbán Tünde

A 70-es évek földvári fiataljainak irodalmi életét idézték meg pénteken este b. Gyarmati László író, költő Csőre töltött álom című verseskötetének bemutatóján, ami – ahogy a szerző fogalmazott – irodalmi előjáték volt a ma esti nosztalgia buli előtt.

Balatonföldvár a 70-es években a Dél-Balaton fiatalságának legfelkapottabb helye volt – emlékezett b. Gyarmati László, aki akkoriban a városban élt, tanított és szervezte annak a 15-20 földvári fiatalnak az irodalmi életét is, akik mindben benne voltak és az akkori kopottas kultúrházban bontakoztak ki. – A ház kívülről, szépen szólva is csúnya volt, a belső tartalom azonban óriási: színjátszó csoporttal, irodalmi színpaddal – mesélte b. Gyarmati László.

A költő, író péntek este bemutatott verseskötetének több alkotása is a 70-es években született, azokból 1975-ben jó néhányat tártak a közönség elé már az akkori kulturális seregszemléken a Kő halála címmel. Most ezt idézték meg a Siófoki Helyi Érték Egyesület tagjai a színpadon performance jelleggel, míg a Bajor Gizi Közösségi Ház emeleti galériáján verskiállítás nyílt a b. Gyarmati László sík- és képverseiből.

A földvári nosztalgia program ezzel nem ért véget, ma este bulival folytatódik, ahol az egykori diszkó üzemeltető Lendvai Jánosra, és a diszkós Horváth Bobra emlékeznek úgy, hogy a 70-es és 80-as évek zenéit a két legenda fiai keverik a lemezjátszók mögött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában