Kritika

2018.12.26. 16:01

Mary Poppinsra ráférne egy kis ráncfelvarrás

Mary Poppins a keleti széllel újra megérkezett a moziba, hogy megnevelje a gyerekeket, elvarázsolja a felnőtteket és visszarepítse a nézőket ötven évvel korábbra.

Fenyő Zsuzsa

Gyerekkoromban a nagymamám szívesen olvasta fel Mary Poppins különös történeteit a kissé már viharvert mesekönyvekből, amit nagyon szerettem. Pár éve pedig már én olvastam fel a kislányomnak Mary Poppins kalandjait, aki szintén imádta hallgatni a furcsa sztorikat a nevetőgázról, az állatkerti cirkuszról és a varázslatos szőnyegtáskáról. Mary Poppins történetei egyébként lenyűgözően fantáziadúsak és ötletesek, ha valaki jó gyerekkönyvet keres bátran merem ajánlani.

A történet szerint Mary Poppins a szelek szárnyán megérkezik a Banks családhoz Londonba, ahol rögtön fel is csap nevelőnőnek. Azonban Mary nem egy hétköznapi dada, hihetetlen ismerősei vannak, elképesztő dolgokat tud és még varázsolni is képes. Amit egyébként utólag mindig letagad. Tehát lenyűgöző a hölgy, egy igazi ikon, akinek történetein generációk nőttek fel.

Mary Poppinsról természetesen film is készült még 1964-ben, Julie Andrews főszereplésével, amely aztán öt Oscar díjat is kapott. A film nem egészen olyan mint a könyv, talán ma már kissé negédesnek tűnik, de ettől még szerethető és szórakoztató produkció, főleg ha figyelembe vesszük, hogy több mint ötven évvel ezelőtt készült.

Mindezt azért írtam le, mert a folytatás egy az egyben az eredetit koppintja, ami nem tett túl jót a filmnek. Ugyanaz a hangulat, ugyanaz a képi világ, a történet felépítése is a régi filmet idézi, még a dalok is hasonlóak bár az eredetit azért nem lehet felülmúlni. Már a főcím is nosztalgikus, és a táncos jelenetek úgy hatnak mintha visszaugrottunk volna az időben. Emellett az egész filmnek kissé színpadias hatása van és meglehetősen hosszú is, több mint két óra.

A Mary Poppins visszatérből hiányzik az újítás, a merészség, a modern látásmód, pedig ebben a történetben annyi lehetőség van, hogy egy elképesztően látványos, különleges film is készülhetett volna. Egy kicsit is csalódott is voltam, amikor tizenöt perc elteltével rájöttem, hogy bár a kerettörténeten csavartak egyet, a film bizony semmi újat nem mutat az első részhez képest. Kicsit úgy tűnik mintha tisztelegni akartak volna az eredeti alkotás előtt azzal, hogy lemásolják a jeleneteket és a stílust, de ami ötven évvel ezelőtt menő volt, az ma már ódivatúnak látszik.

Emily Blunt alakítja a modern változatban a címszerepet, aki nagyon tehetséges színésznő és a karaktere sokkal jobban hasonlít a könyvbeli Mary Poppinshoz, mint Julie Andrewsé. Nem is találhattak volna jobb embert a szerepre, de mintha nem igazán találná a helyét a nevelőnő bőrében. Próbál olyan lenni, mint Andrews, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy ebben is az eredeti filmet igyekeztek utánozni.

A gyerekszereplők aranyosak, de felejthetők, a férfi főszerepet alakító Ben Whishaw kifejezetten idegesítő, a lámpagyújtogató figurája pedig meglehetősen tenyérbemászó. Colin Firth és Meryl Streep is feltűnik a filmben, akik viszont remekül alakítanak.

A Mary Poppins visszatér egy klasszikus musical, viszont olyan mintha évtizedekkel korábban készítették volna. A történet aranyos és varázslatos, de a film semmilyen értelemben nem lép túl az első részen.

Film címe: Mary Poppins visszatér

Játssza: Kultik Kaposvár

Rendező: Rob Marshall

Szereplők: Emily Blunt, Lin-Manuel Miranda, Ben Whishaw, Emily Mortimer, Colin Firth, Meryl Streep

Hossza: 130 perc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában