Intejú

2019.02.28. 11:30

Sebestyén Márta tartalmat és mélységet szeretne átadni a zenével

Örömet szerezni annak, aki hallgatja. Ez motiválja évtizedek óta Sebestyén Mártát. A Kossuth–és Liszt Ferenc-díjas népdalénekessel a kaposvári evangélikus templomban adott koncertje után készítettünk interjút.

Góz Lilla

– Nem először énekel templomban. Szeret fellépni szakrális helyen?

– Gryllus Danival készült közös lemezem, a Tizenöt zsoltár bemutatója például a Budavári Evangélikus Templomban volt. Gáncs Péter püspök úrral búcsúmegjelenésén is énekeltem. Mindig nagyon felemelő érzés templomban énekelni, s nyilván ez egy körforgás, először valamit ad az ember ad, s aztán visszakap.

– Falu – és városnapokon viszont nem láthatjuk. Tudatosan nem vállal ilyen felkérést?

– Nem vagyok hajlandó erőltetetten és direktben szórakoztatni. Aki viszont eljön a templomba, örül, hogy megkapja a tartalmat, mélységet. Nekem találták ki, és ráadásul minden évszakban helye van. Szamosi Szabolcs ötlete volt, hogy orgonakísérettel lépjek fel. Az triviális, hogy mondjuk egy tekerővel, de a hangszerek királynőjével? Az orgona őse a duda, s tulajdonképpen ez is csak egy óriási duda sok sípszárral. Meg lehet találni a közös nevezőt, kapcsolódnak gondolatok, zenei témák, hangnemek. Egy Somogy megyei népdalt is beleszőttem a Bach tételek közé, a műsor előtt tíz perccel találtuk ki.

– Az est folyamán több furulya is előkerült. Meghatározó egy énekes életében a hangszer?

– Drága nagynéném csellótanár volt, sőt Kodály Zoltán és még a japán császár is – akinek énekelhettem – rendkívül jól játszott a hangszeren. Édesanyám az utolsó öt Kodály növendék egyike, így hát születésem óta szívtam magamba a kórusmuzsikát, a hangszeres darabokat. Én nyolc évig zongoráztam, ami nagyon hasznos volt, de úgy vélem, a legfontosabb a hang. Mindenkinek adott, ott van a torkunkban, minden zenésznek kellene belül énekelnie azt, amit játszik. Ha ezt nem hallja, nem tud kiteljesedni a zenében. Ami a koncerten nálam volt, az egy bolgár furulya, 1981-ben vásároltam. De megszólaltattam még egy ír és egy belga furulyát is.

– Sosem gondolt arra, hogy abbahagyja az éneklést és más terület felé orientálódik?

– Mindenféle monoton munka megölné a lelki világomat. Ám soha sincs két egyforma koncertélmény, az ember percenként megújul. Úgy gondolom az rossz, ha valakinek annyira rutinból megy a koncertezés, hogy gépiessé válik. Akkor sürgősen abba kell hagyni, mert ki fog égni. Engem az táplál, hogy örömet szerezhetek. Kívánom, hogy a Jóisten adjon nekem még sok időt, egészséget, energiát, hogy ezt végezhessem. Ténylegesen ez a család fenntartásához is kell, abból élünk, amit ezért keresek. Ugyan nagyon bizonytalan kenyér, de mégis csak örülhetek, hogy azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek a világon.

Amerikába viszi a népdalokat a Folkdíva

Sebestyén Márta elvált, két fiát egyedül neveli. Egyikük sem választotta a zenei pályát. Fiatalabb fia fél éve nősült, bízik benne, hogy majd unokája viszi tovább a családi hagyományt. Számos magyar terület népdalait énekli, de előadói palettáján szerepelnek más népek dalai is, például bolgár, szerb, horvát, japán, vagy norvég. Énekelt a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodói ház is megismerhette általa a magyar népzene gyöngyszemeit. Március végén utazik a Budapesti Fesztiválzenekarral egy Bartók program keretében az Egyesült Államokba. A Carnegie Hallban fog énekelni április hatodikán Bartók Béla gyűjtötte népdalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában