videó!

2019.05.27. 17:30

Nívódíjat ért a somogyi Gubanc az országos táncfesztiválon

Együttesi és zenei harmadik helyezéssel térhettek haza a Somogy Táncegyüttes tagjai az ország legrangosabb táncfesztiváljáról, a szolnoki megmérettetésen Gubanc nevű koreográfiájuk elnyerte a zsűri tetszését.

Góz Lilla

– Kétévente szervezik meg az ország legnívósabb megmérettetését, s az idén huszonötödik alkalommal rendezték meg a Szolnoki Országos Néptáncfesztivált a hétvégén. Csikvár Gábor, a Somogy Táncegyüttes művészeti titkára elmondta: harminc együttes jelentkezett a táncfesztiválra és tizenhat kapott lehetőséget, hogy bemutathassák húsz koreográfiájukat. Már a bekerülés megtiszteltetés volt, ugyanis három hivatásos, profi táncosokból álló együttes is szerepelt a versenyben.

– Tizenöt perc perc volt a versenyidő, a Somogyosok egy tizennégy perces gubanc-koreográfiát adtak elő, az előadást végül együttesi és zenei harmadik helyezéssel díjazták – mondta el Csikvár Gábor. Megjegyezte: a szolnoki fesztivál kiemelt szerepet szán az újszerű megközelítéseknek, formanyelveknek, amely az autentikus néptáncokra építkezik.

– Nagyon örülünk, hogy a zsűrinek egyöntetűen tetszett Turi Endre koreográfiája. Kovács Márton zenéje, Vidáné Csendes Cecília viseletei és nem utolsósorban a táncosaink előadása – mesélt büszkén a verseny után immár itthon a művészeti titkár.

Pénteken egy felvonulással kezdődött meg a fesztivál, majd a tizenhat együttes próbái, színpad-bejárásai következtek, s szombaton adták elő a koreográfiát, amit december közepén kezdtek el próbálni.

– Van egy kortárs táncszínházi nyelvünk, ami a néptáncból merítkezik, a dramaturgiát úgy, olyanfajta mozgással kell megvalósítani ami ezt kiszolgálja – mondta el Turi Endre koreográfus.

– Nagyon markáns mezőny jött az idén össze, az együttesünknek igénye, hogy a folklór mellett tematikus és kortárs táncszínházi koreográfiák is alkossák a repertoárt. A mostani munka sok figyelmet és koncentrációt igényelt a táncosoktól – összegzett a megmérettetésről Turi Endre.

Pihenés helyett táncolnak

Az idén 70 éves fennállását ünneplő Somogy Táncegyüttest gimnazista és egyetemista korú fiatalok alkotják. Nyáron sem pihenek, Görögországban vesznek részt egy nemzetközi táncfesztiválon folklór műsorukkal. Júniusban a Somogy Táncegyüttes utánpótlása, a művészeti iskola csoportjai a balatonboglári Méta fesztiválon szerepelnek majd. Júliusban pedig Pécsre, a Lellei Borhétre, majd a Boglári Szüreti Fesztiválra látogatnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában