levéltári esték

2019.05.02. 09:00

Libát tömtek a freskók alatt a hányatott sorsú kastélyokban

Meglepő, hogy hivatalos összesítés híján azt sem tudjuk, valójában hány kastély van Somogyban, de ennél is meglepőbb, hogy milyen keveset hasznosítanak közülük turisztikai célra. A többségük már az enyészeté.

Kovács Gábor

Még a héten is kaptak fotót egy eldugott helyen lévő, növények lepte, ódon épületről, ezért nehéz meghatározni, hogy pontosan hány kastély is van Somogyban, mondta el köszöntőjében Polgár Tamás, a megyei levéltár igazgatója a levéltári esték programsorozat második állomásán, amely a hányatott sorsú kastélyokkal foglalkozott.

Kastély, kúria, nemesi udvarház – a fogalmak keverednek, ezért sem könnyű kategóriákba sorolni az épületeket, és nem áll rendelkezésre egy teljes kastély nyilvántartás, mutatott rá Kiss Norbert Péter, a MNL Somogy Megyei Levéltárának igazgató-helyettese, aki hosszú évek óta kutatja a témát. Jelenleg Somogyban 57 műemléki védelem alatt álló kastélyépület van. Ennél azonban jóval többről tudni.

– Jómagam 200 és 250 közé teszem a somogyi kastélyok számát, de lehet, hogy tévedek – ismerte be az előadó. Bár vannak korábbiak is, de a megyei kastélyok legtöbbje 1851 és 1920 között épült, és a viharos XX. század sok nyomot hagyott rajtuk. Már a Tanácsköztársaság idején célul tűzték ki az államosítást, és iskolaként, szanatóriumként, üdülőhelyként hasznosították volna az épületeket. A második világháború idején sok kastélyban hadikórház működött, hadifoglyokat, menekülteket szállásoltak el.

A legtöbb kárt a szovjet csapatok tették, a katonák elvitték vagy elpusztították a berendezést. Ilyen a ladi, a nágocsi vagy a somogytarnócai kastély története. Műtrágyaraktár, gabonatároló, gépállomás, gyümölcsfeldolgozó, varroda, tűzoltószertár – csak néhány mód, hogyan hasznosították a somogyi kastélyokat a szocializmusban. Pár kastélyból pedig iskola lett: a zákányiban egymás mellett álltak a freskók és a bordásfalak, az osztopániba még ma is járnak a diákok. Alsóbogáton azonban libát tömtek a kastélyban, a kéthelyiben még istálló is volt.

A község vezetése mindent megtett, ám a végén mégis fel kellett robbantani az iharosi Inkei-kastélyt a padlózatot megtámadó könnyezőgomba miatt – idézte a főlevéltáros a korabeli sajtót 1977-ből. Sok kastély sorsa lett a pusztulás, Barcs-Belcsapusztán már csak a falak állnak, és fák nőnek a romok között. Még most is sok az üresen kongó épület, mert főként a magántulajdonosok nem tudnak áldozni a felújításra, és nem képesek funkciót adni a kastélyoknak, amellyel megmenthetővé válnának az emlékek.

Csak néhány helyen várják a turistákat

A segesdi kastélyból szociális otthon, a mosdósiból kórház lett. S csak alig néhány somogyi kastély várja múzeumként manapság a látogatókat, ilyen a niklai Berzsenyi-kúria és a Zichy-kúria Zalán. A turizmusban is kevés a jó példa, mint a felsőmocsoládi kastélyszálló és konferenciaközpont, vagy az alsóbogáti kastély, amelyből vendégházat varázsoltak a tulajdonosok. A legjellemzőbb sorsok azonban olyanok, mint a zákányi kastélyé, ahol úttörő emlékszoba és raktár fogadja a látogatót, vagy a mernyeié, ahol évek óta csak tervezik az idegenforgalmi hasznosítást. Somogygesztiben 2016-ban bezárt a kastélyszálló, most új lehetőségre várnak, miközben sok somogyi kastély eladó, mecénásokat keresnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában