Numizmatika

2019.05.23. 09:00

Múltunk darabkáit is őrzik az érmegyűjtők

Gelka, Patyolat, Zselic Áruház kitűző, honvédségi érmek és Húskombinát rézplakett: milliónyi emlék a múltból. A megalakulásuk ötvenedik évfordulóját idén ünneplő kaposvári éremgyűjtők egyesülete a jubileum kapcsán emlékérmet és könyvet is kiad. A fotókkal gazdagon illusztrált visszaemlékezés nyomdai előkészítés alatt van.

Harsányi Miklós

– A gyűjtőszenvedély és a múlt emlékeinek megőrzése 1969-től napjainkig összekapcsolja a csapatot – mondta Hencz János, az éremgyűjtő egyesület titkára. – A korabeli érmék és plakettek iránti vonzalom sokakban él, s bár az internet óriási változást indított el ezen a téren is, de szerintem nincs félnivalónk: a közös hobbi a jövőben is összekovácsolja a társaságot. Ezt a szándékot jelzi a könyv, amit Berzy Péterrel és Pap Lászlóval közösen állítottunk össze, s melyhez a várostól kaptunk támogatást. Minél több helyi emléket akarunk az olvasók elé tárni, így a városi, óvodai és iskolai érméken, plaketteken kívül önálló fejezetben mutatjuk be a munkahelyi kitűzőket és a katonaság, a rendőrség valamint a tűzoltóság egykor népszerű korabeli jelvényeit is.

Az 1929-es kaposvári országos mezőgazdasági és ipari kiállítás kapcsán éppúgy érmet adtak ki, mint 1934-ben, amikor Virágos Hétnek adott otthont a város. Ispánki József tervezte azt a plakettet, amivel az 1949-es Dél-dunántúli Mezőgazdasági és Kiállítás Vásár alkalmából ajándékozták meg a vendégeket.

Hencz János felidézte: a 60-as, 70-es években rengetegen gyűjtöttek kitűzőket, s az iskolák mellett a cégek sem maradtak ki a versenyből. A Somogy-Zala Megyei Téglaipari Vállalat, a Gelka, a Zöldért, a 13. sz. Volán, a Gabona, a Zselic Áruház vagy épp a Cukoripar, a Dédász, a Csemege és a Balaton Fűszért is megörvendeztette saját logós jelvényével a gyűjtőket. A kör idővel aztán még inkább bővült: a Gabonaipar és a Söripar törzsgárda dolgozói is kaptak egy-egy díszes példányt, s a Rákóczi futballklub is kitett magáért. A csapat jelvénye akkoriban persze nagy népszerűségnek örvendett az egykori drukkerek körében.

– Egy kaposvári céges kitűzőhöz már 200-300 forintért is hozzájuthatunk, de a ritkábbak akár ennek a négyszereséért kelnek el – mondta. – Az igazi kuriózumoknak súlyos ára van: a 44-es kaposvári gyalogezred sapkajelvényéért csaknem 100 ezer forintot kérnek. A rendszerváltás után sok vállalat megszűnt vagy átalakult, s így az egykori emlékek nagy része eltűnt. Ha felbukkan egy érdekes darab, akkor szinte azonnal lecsapnak rá a gyűjtők. Amúgy a helyi iskolai plakettekből is örvendetesen gazdag a felhozatal, s a Táncsics Mihály Gimnáziumon kívül a Munkácsy gimnázium, a Kinizsi élelmiszeripari középiskola, illetve annak idején a Mezőgazdasági Főiskola is kiadott egy-egy érmét. Melyeket rendezvények, évfordulók kapcsán zsinórban készítettek: a Húskombinát üzemegészségügyi ankétja alkalmából rézplakettet adományoztak a résztvevőknek, s hasonlóan jártak el az 1979-es a kaposvári kórustalálkozón vagy a sportiskola 1982-es rendezvény kapcsán. A rendvédelmi szervezetek is számos plakettet adtak ki, így például 1991-ben, amikor a gróf Széchenyi Ödön tűzoltóversenyt szervezték meg a megyeszékhelyen.

Félszáz tag ünnepli a fél évszázadot

Összesen ötven tagja van a fél évszázados egyesületnek, s májusban várhatóan további két jelentkező csatlakozik hozzájuk. Hencz János, az egyesület titkára érdeklődésünkre azt mondta: méltóképp szeretnék megünnepelni a kerek évfordulót, s a könyvön kívül Németh István-érmet is kiadnak a jeles ünnepre, melyen a város címere és az egykori polgármester aláírása is látható, s a tervek szerint hatvan-hatvan ezüst-, illetve bronzérmet bocsájtanak ki. Arra a kérdésre, hogy mit szeretne a következő ötven évben a csapat, Hencz János kiemelte: legalább annyi szakmai eredményt, sikert és örömet kíván a közösségüknek, amennyi az utóbbi öt évtizedben érte őket. Kaposvár három országos vándorgyűlésnek adott otthont, s kétszer a Hóman Bálint numizmatikai nyári egyetemet rendezték meg itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában