fotók

2019.07.10. 19:45

A színház közös nyelvén tanulnak a fiatalok az emberi kapcsolatokról

Hihetetlen érzelemkitörés hangja rengette meg az egyetem falait. A fiatal lányt a többiek biztatták, hogy jó volt, amit csinált a színpadon.

Kovács Gábor

A 20 éves Tánya ezután izgatottan ötletelt a társaival, hiszen csupán néhány percük maradt, hogy kitaláljanak valamit a következő jelenetre.

Csehovtól a Sirályt próbálták közösen, s hamarosan bemutatják a darabot. Az idén 80 diák érkezett a nemzetközi színházi műhelybe, amelynek a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar ad otthont. Tíz napra Oroszországból, Spanyolországból és Tatárföldről jöttek színművészhallgatók.

Nyolc éve rendezték először a kaposvári színésztábort, Viktor Rizsakov és Vidnyánszky Attila kezdeményezésére. Vikor Rizsakov, a Moszkvai Művész Színház rendezője az egyetem szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: amíg a világot megosztják a politikai konfliktusok, ebben a táborban a legértékesebbet tanulják meg: az emberi kapcsolatokat. A különböző országokból származó fiatalok kicserélik a kulturális kódjaikat. Ezt nem lehet mobiltelefonon és interneten megosztani, csak személyesen átélni. Kilépve a megszokott pedagógiai keretekből barátságokat kötnek.

Olyan egyedülálló szakmai munka folyik a műhelyben, amely az egész magyar színészképzésnek hasznos, hangsúlyozta Kéri Kitty, az egyetem színházi intézetének igazgatója. Az együttműködésnek már vannak gyümölcsei, legutóbb a kaposvári, ötödéves Eperjes-osztályt meghívták egy kazanyi fesztiválra. José Maria Ureta, a valladolidi felsőfokú drámaakadémia tanára, és Zilia Muhtarova, a Kazanyi Egyetem rektorhelyettese megerősítette: bár különbözőképpen gondolkodhatnak a művészetről, a színház a közös nyelv, amelyben egymásra találnak a műhely résztvevői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában