Színház

2019.07.24. 11:30

Török Tamás és a Dámák épp válófélben vannak

Író, dramaturg, és rendező. Török Tamás mindhárom szerepet magára vállalta új darabjának színpadra állítása kapcsán. A Dámák című zenés fantáziajáték ősbemutatója a Déryné Vándorszíntársulat és a Csiky Gergely Színház koprodukciójában készül a teátrum díszévadára, ám a premiert már a nyári színházban megtartják.

Turbéki Bernadett

Az író-rendező három díva: Marlene Dietrich, Edith Piaf és Karády Katalin életéről fantáziált. Alkotásának előzménye is van. – A Színművészeti Egyetem dramaturg szakára jártam, ahol az írásgyakorlat vizsgafeltétele volt egy sokszor-sokszor feldolgozott téma megírása, ám az eddigiektől eltérő módon – emlékezett vissza tanulmányaira Török Tamás, aki a feladat megoldásaként, Rózsaszínű élet címmel, egy romantikus, élcelődő hangvételű, „égi kávéházat” talált ki, amelynek középpontjába Marlene Dietrichet és Edith Piafot helyezte.

Az írásból akkor egy zenés előadás született, amelyet a szerző maga rendezett. A két külföldi díva története arra ösztönözte, hogy a sztorit kibővítse a két világsztárhoz hasonló kaliberű Karády Katalin alakjával. A tragikus sorsú magyar dívát azonban sehogy nem tudta belekapcsolni a már meglévő történetbe. Ezért egy teljesen új színdarabot írt, amelyben a hosszú évtizedekig száműzetésben élő Karádyt méltó helyre, maga mellé emeli a két világsztár.

– Az foglalkoztatott, hogy a hírnév élteti-e még azt, aki meghalt, hálás-e az utókor? Erre a kérdésre mindhárom díva, vagy dáma a maga módján, a saját stílusában adja meg a választ – mondta Török Tamás.

Az egyfelvonásos, zenés fantáziajátékban a három dáma ismert dalai csendülnek fel, amelyek ma is időszerűek, hiszen a szerelemről, boldogságról, gyászról, hűségről, vágyakozásról szólnak.

– A Dámák és én éppen válófélben vagyunk. Most, a próbafolyamatok alatt, az alkotás időszakában, még egy kicsit az enyém a darab, de hamarosan a színészeké lesz.

A Dámákat Nyári Szilvia, Varga Zsuzsa, Török Anna, és Balázs Izolda személyesítik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában