képzőművészet

2020.08.10. 11:48

Fantasztikus Mucha festményeket varázsoltak üvegre az igali tárlaton

Az igali művelődési ház adott otthont Kovács Valéria üvegfestő szombaton megnyílt legújabb tárlatának.

K. G.

Ezen bemutatja, hogyan ültette át Alfons Mucha plakátrajzait üvegre, páratlan szépségű műveket teremtve újra. A szecessziós festő halálának 80. évfordulójára tervezett emlékkiállítást, és egyben visszanyúlt a régi sikereihez, hiszen amikor kaposvári alkotóként szinte az országban elsőként kezdett foglalkozni üvegfestészettel, ugyanígy dolgozta fel Mucha plakátrajzait, illetve később Róth Miksa és a magyar elődei örökségét. Magyar költők szerelmes verseihez is készített képeket. Sokáig Kaposváron volt üzlete, ahol nemcsak síküveg képeket, de formatervezett ajtó és ablak betéteket is gyártott.

– Pár éve költöztünk Igalba, most már inkább csak a kiállításokkal törődök, de rendre kapok megrendeléseket tükörre, ajtóra és ablakra, most a polányi evangélikus templomnak készítek üvegablakot – mondta Kovács Valéria, aki szerint az üvegfestészet okozta szerelem és varázslat egy életen át tart. Amikor Igalban telepedett le, gyerekeket kezdett tanítani, a helyi iskolában tartott délutáni foglalkozásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában