barangolás

2020.11.08. 09:00

Bárki beülhet Matula bácsi mellé Fenékpusztán

Birtokba vették a látogatók a megyehatártól néhány kilométernyire, Fenékpusztán található a Kis-Balaton Látogatóközpontot, amelyet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága a Széchenyi 2020 program keretében elnyert közel 1,2 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével hívott életre.

Andricz Gabriella

Matula bácsi világába érkezünk, ha a 76-os számú főút Sármellék és Balatonszentgyörgy között balra térünk. Lágyan hullámzó, az autópályák vadátjáróihoz hasonlító zöldtetős épülethez érünk, amelyre felsétálva tanösvény tárul elénk. A látogatóközpont étteremmel, shoppal, infopulttal és interaktív kiállítással ígér tartalmas kikapcsolódást, garantált maradandó nyomot hagy felnőttben és gyermekben.

A kiállítótérben okosan tanító látvány vonzza a szemeket, füleket, ujjakat. A hangsúlyt az ötletes, játékos megoldásokra helyezve, domborzatos terepasztal, virtuális valóság, téliesített üvegpadló, hangok, zörejek, fények visznek végig a természetvédelmen. Jól hallható és remekül tapintható a somogyi és a zalai régió természeti környezete. Fülelhetünk madárcsicsergést, hallgathatunk szarvasbőgést, gólyakelepelést, s az épületen átívelő tanösvényen kitapinthatjuk az embert körülvevő eleven világot.

A látogató közreműködését alaposan igénybe vevő tárlat közepén egy moziterembe érkezünk, ahol alig 30 percben felfedezhetjük a Kis-Balaton zsombékjai közt megülő táj gazdagságát. Bárány László természetfilmje szép képsorok láncolatára fűzi fel a környék mindennapjait. A mozgókép hangulatos aláfestő zenéje mellett Fekete István írásaiból idéz a nar­rátor. Hangulatok, színek és zajok összhangja, mindvégig fenntartja a néző figyelmét.

– A telken korábban csak az elismert ornitológusról, Vönöczky Schenk Jakabról elnevezett kutatóház állt, amely a kutatóknak és a nemzeti park igazgatóságának dolgozói részére biztosította a szükséges hátteret. A hely már korábban is fontos kiindulópontja volt a Kis-Balaton iránt érdeklődőknek, közel évi öt-tízezer látogató fordult meg itt. Erre a jelentős látogatói érdeklődésre épült a Kis-Balaton Látogatóközpont, nevében világosan utalva a fő funkcióra, hogy a környék nevezetességei, látnivalói iránt érdeklődőknek méltó infrastruktúrát, tájékozódási és információs lehetőséget nyújtson – mondta el lapunknak Somlai Szilárd, a projekt vezetője, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa.

Az épület tervezésekor a kezdetektől fogva fontos szerepet játszott a megújuló energiaforrások használata, mivel nemzeti parki létesítményként az előírásokon túl az épületnek környezettudatos üzenetet is hordoznia kell. A látogatóközpont mellett megújult a Fekete István Emlékhely is a Diás-szigeten, melyet az új látogatóközponttól indulva egy korszerű, elektromos meghajtású kisbusszal, háromszemélyes kenuval vagy négyszemélyes kajakkal is megközelíthetnek az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában