temetőink üzenete

2020.11.01. 19:16

Falakról üzennek a somogyi temetők

Koncsek Barna, Őszi magányban című fényképe kapta idén a Somogyi Hírlap díját, a somogyi temetőink üzenete fotópályázaton. A jubileumi tizedik alkalommal megszervezett versenyre 34 fotós 340 alkotást nevezett. A zsűri Sárdi Adél, INRI című képét találta a legjobbnak.

Marosi Gábor

A győztes alkotás október közepén a kaposvári Hősök temetőjében készült el. Sárdi Adélt az őszi színek és a falevelek ihlettek meg. A hobbi fotós már sokadszorra nevezett erre a versenyre, győznie azonban most sikerült először. Koncsek Barna viszont már rutinos nevezőnek számít, hiszen majdnem a kezdetek óta részt vesz a fotópályázaton. Őszi magányban elnevezésű képet kedvenc kaposvári sírkertjében, a Hősök temetőjében örökítette meg.

– Mindig lehet újdonságokat felfedezni a temetőben – fogalmazott Koncsek Barna. – A képet a leadási határidő napján, vasárnap ebéd utáni órákban, félig szemerkélő esőben készítettem. Ez a sír elkülönül a többitől, csak két fa törzse veszi körbe, ami nagyon megtetszett – tette hozzá.

Lengyel János, a Somogyi Hírlap főszerkesztője gratulált a beküldött munkákért az alkotóknak Fotó: Muzslay P.

A Keleti temető ravatalozójában kiállított tizenhat alkotás közül a második díjat Tóth Gyula, Körforgás, a harmadikat pedig Benkocs Balázs, Út a végtelenbe képe érdemelte ki. A Noszlopy díjat Kis-Bankné Kondákor Marianna, Hősök voltak, a Mementó díjat Primon Annamária, Fény és árnyék, Kaposvár díját pedig Tóth Gyula vehette át, Fényben elnevezésű alkotásáért.

Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója a díjátadón elmondta, ebben az évben igazán különleges képek készültek, ezért a látogatóknak hatalmas élményben lehet részük.

Erőt meríthetünk a múltból

Gáspár Ferenc, Kaposvár díszpolgára – értékelve a képeket – elmondta, a melankolikus alkotások leginkább az elmúlást és az őszt fejezik ki. Az ember ábrázolások és a hóval takart sírok egyetlen képen sem szerepelnek, ennek ellenére változás munkák születtek. Lengyel János, a Somogyi Hírlap főszerkesztője kiemelte: bármi történik, emlékezni mindig kell, azért is, hogy a múltból tudást és erőt meríthessünk. Hozzátette, a temető az a hely, ahol az eleven és a halott lelkek egymásba érnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában