művészi varázslat

2021.01.05. 09:00

Kezei közt angyalok is születnek

Nagyné Kollár Irma életében kézimunkázás mindig meghatározó volt. Bármilyen technikával alkotott, annak mindig sikere volt.

Turbéki Bernadett

Még be sem léptünk a böhönyei házba, már az ablakból integettek nekünk Nagyné Kollár Irma alkotásai. Orchideák pompáztak a legkülönfélébb színekben, és egy csokor hortenziát is észre vettünk. Valamennyit a ház asszonya horgolta, mondván: ezek a virágok mindig színesítik az életét, nem hervadnak el sosem, és még öntözni sem kell őket.

– Sosem voltam olyan bulizós fajta, fiatalabb koromban is szívesen alkottam otthon – mondta Irma néni. – Édesanyámtól láttam, hogy mindig készít valamit. Eleinte hímzéssel próbálkoztam, keresztszemessel és kalocsaival is, ám egy idő után váltottam. – Pulóvereket és sapkákat kötöttem, amelyeket egykor butikban árultak – mesélte. – Aztán jött a horgolás. Készítettem már sok mindent, a horgolt szíveket például az önkormányzat dolgozói kapták, akik az élelmezésemet megoldották a járvány első hulláma alatt.

Nem mind eladó

Nagyné Kollár Irma asztalán nem lehet nem észre venni a horgolt adventi koszorút négy lila ruhás angyalkával, közepében horgolt karácsonyfával. – Tavaly helyi kézművesekkel együtt tartottunk kézműves vásárt, mert akkor lehetett. Elvittem asztaldísznek ezt a koszorút. Sokan megvették volna, ám ez nem eladó — mondta Irma néni. – Egy-egy angyalka legalább három óra, míg elkészül, és a karácsonyfára is öt-hat órát kell számolni.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában