a mandala világa

2021.03.12. 14:00

Ipari körzővel alkot meditatív képeket

Mára már a nyugati kultúrában is megvan a mandalák helye, hiszen egyre több helyen találkozhatunk a spirituális szimbólumokkal. Egy nagybajomi lány saját otthona falain tanulta ki a mandalakészítés művészetét.

Andricz Gabriella

A mandalafestés világában telnek napjai közel két éve a nagybajomi Piszker Dórának, aki nemrég egy – közel két méter átmérőjű – körkompozíciót készített egy kaposvári belvárosi üzlet falára.

Az elkészült mandalának pár nap alatt egy közösségi oldalon több mint négyezer kedvelője lett.

Nyugalmat, kiegyensúlyozottságot, harmóniát árasztanak a fiatal lány munkái, aki azt mondta, számára az egyik legjobb kikapcsolódás a mandalák rajzolása.

– Mindig tetszettek a mandalák és rajzolni is régóta szeretek – mondta. – Egy telefontokon láttam egy mintát néhány éve. Megtetszett, és először csak a saját szobám dekorálására rajzoltam hasonlókat. Ma már a lakásunk is tele van vele, sőt az első falra készült mandalát is a nappalinkba rajzoltam. Dóra főleg fekete-fehér színekkel dolgozik. – Nem tervezem meg előre a minta minden részletét. Ipari körzővel és egy vonalzóval kezdek neki a nagyobb rajznak, a többi pedig a fantáziám szüleménye. Kézügyesség kell hozzá, de sok gyakorlással csodákat lehet művelni. Számomra a mandalafestés már meditatív szertartás, ahogy az indiai kultúrában is az. Vannak motívumok, amiket kedvelek, és azokból áll össze a kész mű, amit előre még én sem látok. Szeretek precíz és pontos lenni, és az aprólékos mintákat is nagyon szívesen rajzolom.

Dóra elmondta: azzal is tisztában van, hogy milyen jelentése van a buddhista mandalák egyes vonalainak és színeinek, időnként mindezt tudatosan alkalmazza. – A fehér szín a megkönnyebbülést, tökéletesedést, együttérzést, nyugalmat jelenti, a fekete pedig a titok, megérzés, belátás, újjászületés színe. A mandala közepét próbálom személyre szabni. Például a legutóbbi munkámat – amit egy esküvőiruha-kölcsönzőbe készítettem – szívmotívummal kezdtem.

A fiatal alkotó azt is elárulta, hogy a nagyobb méretű munkáin közel három napig dolgozik, amíg tökéletesnek nem találja. – Látok fantáziát abban, hogy egy saját vállalkozást indítsak el. Leginkább egy webshopot nyitnék. Azt tapasztalom, hogy Magyarországon még kevéssé terjedt el a mandala világa, de szerintem mindenen jól mutat. Ajándéktárgyakra, étkészletekre szeretném rajzolni a mintákat, de textilen, pólókon és akár táskákon is jól mutatnak. Van két példaképem, akiknek a munkái nagyon tetszenek. Az egyik egy ausztrál lány, aki szörfdeszkára rajzol, a másik kedvencem a kanadai Lizzie Snow, aki nagy örömömre belájkolta a legutóbbi munkámat.

Elkészítése is egy spirituális utazás

A mandala az ázsiai kultúrában az univerzum ábrázolására szolgál, emellett számos meditáció útmutatója. A buddhizmus alapítója Gautama Siddhartha, miután felismerte az emberi szenvedést, elhagyta királyságát. Minden idejét a meditációnak és az átgondolt cselekvésnek szentelte, majd Indián keresztül kezdte el hirdetni filozófiáját. Követői, a buddhista szerzetesek utazásaik során mandalákat vittek magukkal. Ez tette lehetővé ezeknek a spirituális szimbólumoknak a terjesztését szerte Ázsiában. Így jelentek meg a mandalák a 4. Század környékén többek között Tibetben, Kínában illetve Japánban.

Számos fajtája létezik, így tanító, gyógyító és homok mandala is, valamint mintájuk szerint nyolc küllőkkel rendelkező, harang, háromszög, lótuszvirág és nap mandalákat is megkülönböztetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában