festménycserebere

2021.04.14. 09:00

Új Rippl-Rónai festmények érkeznek Kaposvárra

A nyilvánosság számára nem annyira megszokott műtárgycserét bonyolítanak le hamarosan a somogyi megyeszékhelyen. Festményeket cserél ugyanis egymás között a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria. Az ügylethez törvénymódosításra is szükség lesz, de a végén Kaposvárhoz és Somogyhoz kötődő képekkel gazdagodik térségünk.

Kovács Gábor

Két Rippl-Rónai-alkotás, Hirsch Adolf portréja és a Hóolvadás című kép érkezhet hamarosan a megyeszékhelyre. Ezután a kaposvári múzeum gyűjteményének részeként a festőóriás villájában lesz majd megtekinthető az egykori tehetős kaposvári polgár, Hirsch Adolf nagyméretű portréja és a somogyi tájat ábrázoló Hóolvadás.

Az érkező két képért cserébe adunk egyet, Rippl-Rónai Nemes Marcell műgyűjtőről készült portréját. A közgyűjtemények közötti műtárgycsere után a Szépművészeti Múzeum egyik legjelentősebb XX. századi mecénásáról, Nemes Marcellről festett portré a Magyar Nemzeti Galériába kerül majd.

Jelenleg mind a három szóban forgó műalkotás állami tulajdonban van, azonban a vonatkozó jogszabályok szerint a Nemes Marcell-portré átadásához törvénymódosításra van szükség, míg a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből Kaposvárra kerülő két kép esetében a vagyonkezelési szerződést kell módosítani, közölte közös közleményében a két intézmény.

Ki kell várni a múzeumoknak, hogy csillapodjon a járvány

Valójában nem a napokban, csak a vírushelyzet után bonyolódhat le a képek átadása – felelte kérdésünkre Ábrahám Levente, a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű és Városi Múzeum igazgatója. Ennyi idő alatt a csere jogszabályi feltételei is tisztázódnak, tette hozzá. A Hóolvadás című kép tavaly ősz óta egy nyíregyházi Rippl-Rónai kiállításon szerepel kölcsönben, de most a járvány miatt nem látogatható ez a tárlat, amelyhez a kaposvári múzeum is adott kölcsön képeket. A Hóolvadást innen szállítják majd Kaposvárra.

– Egyértelműen gazdagodik a múzeumunk, mert egy képért kapunk kettőt, illetve olyan festmények kerülnek vissza, amelyek kaposvári, somogyi kötődésűek – mondta Ábrahám Levente. – Azzal a szemlélettel szeretnénk a gyűjteményünket fejleszteni, hogy Rippl-Rónai birtokához kapcsolódó képeket hozunk haza. A múzeumnak nincs sok pénze a gyűjtemény gyarapítására, ritka alkalom az ilyen. A kapott képek nagy értéket képviselnek, az intézményünk jól fog járni a cserével.

Fotó: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában