a költészet az élete

2021.05.02. 17:30

A járvány nem köszön vissza a fiatal csurgói költő verseiben

Holczer Dávid lenne a legboldogabb, ha kedvenc időtöltéséből élhetne meg, de egyelőre nem kerget hiú ábrándokat. A tizenhat éves, már verseskötettel is rendelkező csurgói költő megelégedne azzal, is, ha irodalomtörténettel foglalkozhatna majd, ám a költészettel semmiképpen sem szándékozik felhagyni.

Turbéki Bernadett

rptnb

Még csak tizenhat éves, de már verseskötettel jelentkezett a csurgói Holczer Dávid. Irodalomtörténésznek készül, de – azt mondja – a költészettől soha nem akar elszakadni. – Arra már nem emlékszem, hogyan kezdődött, ám abban biztos vagyok, hogy a költészet mindig jelen volt az életemben – mondta Holczer Dávid. – Mindig egy kicsit előrébb jártam az irodalom tananyagban. Először Radnóti Miklós fogott meg, majd József Attila, de Pilinszky János volt a legnagyobb élmény.

A fiatalember ma már a második kötetén dolgozik. – Valaki felhívta a figyelmemet arra, hogy gyakran írok madarakról, szinte minden második versemben szerepelnek. Figyelni kezdtem a kortárs irodalomban a madarat, mint metaforát. Több ízben is megjelenik különféle jelentésben. Én nemcsak a szabadság jelképeként szeretnék foglalkozni vele, mert jóval többnek gondolom annál. Többszáz éve jelen van a költészetben – mondta.

Holczer Dávid

A csurgói diák nemcsak verseken dolgozik, hanem egy drámán is, amire szeretne megfelelő időt szánni.

– Szeretnék rácáfolni arra az elméletre, hogy jó drámát csak idős korban lehet írni, hiszen Rimbaud is tizenhat és tizenkilenc éves kora között hozta létre az életművét.

A koronavírus nem jelenik meg a verseiben. – Krasznahorkai László kortárs szerző szerint mindegyik apokalipszis, katasztrófa permanens, és a világvége nem egy adott esemény, hanem egy folyamat. Kafka A per című művére egyáltalán nem hatott az éppen dúló világháború – hangsúlyozta a fiatal szerző, aki ha nem alkot, szívesen játszik gitárján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában