videó

2021.05.18. 20:00

Egy darab papírból ízeltlábúak születnek Kaposváron

Különleges hobbit talált magának Kurucz Miklós kaposvári művésztanár: beleszeretett az origamiba, s a világ tíz legkomplikáltabbnak tartott origamifigurájából is meghajtogatott már egyet.

Turbéki Bernadett

Kurucz Miklós nappalijában egy asztalt telepakolt a kedvünkért azokkal a papírkülönlegességekkel, amelyeket azóta készített, hogy beleszeretett a műfajba. Minden figura egyetlen papírból készült, és semmilyen más eszközt nem vetett be, csupán a kezeit.

– Négy éve egy balatonboglári nyaraláson a kislányommal kezdtünk hajtogatni. Az internetről egyszerűbb virágokat, állatfigurákat tanultam meg a kedvéért — árulta el a művésztanár, aki azóta egy egész papír állatkertet rögtönzött a kislánynak.

– Eleinte sütőpapírt használtam, mert elég vékony, és strapabíró. Mára kifejlesztettem egy papírt, csomagolópapír és alufólia felhasználásával. Szoborhatású tőle a figura – mutatott két kis galambot. – Egy profi papírért 6–7 ezer forintot is elkérnek. Mekkora bosszúsággal járna, ha egy ilyen gyönyörű, csillogó felületű papír elszakadna – tette hozzá. – A papírválasztáson sok múlik. Olyan, mint a Forma–1-ben az autógumi megválasztása – árulta el. Legszívesebben bogarakat hajtogat. – Persze, ajándéknak nem adhatok senkinek bogarat. Erre a célra inkább egyszerűbb virágokat hajtogatok – árulta el Kurucz Miklós, aki jelenleg egy dinoszauruszon dolgozik.

– Nekem olyan a hajtogatás, mintha kiolvasnék egy könyvet. A pontosság és a papír szeretete pedig jellemző rám. Az a tudat, hogy képes vagyok rá, megbizonyosodom róla, hogy meg tudom valósítani, jó érzés. Van az alkotói folyamatban egy–két kritikus pont, ahol azért el lehet csúszni a hajtogatással, ám ha azon túl tudom tenni magam, és elkészül, hatalmába kerít az érzés, hogy újra meg fogom tudni csinálni – magyarázta.

Kurucz MikIós legnagyobb alkotása a világ egyik legnehezebbje. – Egy 60x60 centiméteres papírt használtam fel ahhoz az orrszarvú bogárhoz, amelyik a világ tíz legnehezebben kivitelezhető origami figurája közé tartozik. Az alkotás megközelíti a valódi bogár méretét, s csaknem 350 lépésből lehet megvalósítani.

– Ezt a bogarat egy évig készítettem, s csak harmadik nekifutásra sikerült. Kétszer is újra kellett kezdenem, mert elszakadt a papír. Két óránál többet egyszerre nem foglalkoztam vele, mert hatalmas koncentrációt igényel. Ha csak ezzel foglalkoztam volna, egy hét alatt elkészül – mondta a professzionális alkotásról, amelynek ízelt lábait is ugyanabból a darab papírból készítette, és még az apró tüskék is rajta vannak, akár az igazin. – Akkor tartanám igazán az „enyémnek”, ha magam terveztem volna. A tervezés azonban nagyon komoly matematika, bár ki tudja, egyszer lehet, hogy azt is kipróbálom majd – tette hozzá a hajtogató kaposvári művész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában