tavaszi virágzás

2021.05.05. 11:30

Milliónyi virág vonzza a turistákat Babócsára

Később borult virágba a babócsai Basa-kert, mint azt az elmúlt évtizedekben megszokhattuk. De még így is sietni kell, ha megcsodálnánk a helyszínen a fehérben pompázó virágmezőt, mert már csak néhány napig ontja virágját a többmillió növény.

Marosi Gábor

Fotó: Kovács Tibor

Már csak néhány napig virágzik teljes pompájában a babócsai Basa-kert, ezért érdemes még a napokban felkeresni a többmilliónyi virágból álló csillagos nárciszost. Kedden többtucatnyian érkeztek a településre azért, hogy magukba szívják a virág finom illatát és néhány fényképet is készítsenek Közép-Európa legnagyobb nárciszosáról.

A helyiek körében is nagyon népszerű a Basa-kert, nárciszvirágzáskor fesztivált is szoktak szervezni a faluban, azonban a koronavírus-járvány miatt ezt idén sem tudták megtartani. Jáger Gábor polgármester elmondta: nagy becsben tartják a növényt, még az egyik intézményüket is a csillagos nárciszról nevezték el. A tizenhárom hektáros Basa-kertben nagyjából három-négy hektáron terül el a milliónyi virág. Egy ekkora méretű és egybefüggő nárciszmező kuriózumnak számít Közép-Európában.

Fehérbe borult a babócsai Basa-kert, több hektáron virágzik a csillagos nárcisz. A megszokottnál több mint egy héttel később, csak május első hétvégéjén kezdtek el kinyílni a nárciszbimbók a Basa-kertben. Az elmúlt hetek hűvösebb időjárása nem kedvezett a növény fejlődésének, a hirtelen jött meleg azonban felgyorsította a virágzást.

A nárcisz látványa és illata sok helybélit, valamint turistát is odacsalt a település határában lévő kerthez. Ottjártunkkor a babócsai óvodások sétáltak a virágok között, de érkeztek látogatók Pécsről és Szentlőrincről is. A nyugdíjas csoport már többször járt a településen. Elmondásuk szerint nem elég fényképeken, filmeken megnézni a nárciszost, minden évben el kell látogatni a virágmezőhöz. – Nagyon szeretünk kirándulni ide a barátaimmal – mondta a pécsi Nagy Rozi. – Néhány órát eltöltünk itt, piknikezünk, besétálunk a településre, és egy kora délutáni vonattal hazautazunk Pécsre.

 

A babócsai Nemes Tiborné is minden évben kilátogat a Basa-kertbe. Szeret sétálni a virágok között, mert feltörnek benne a gyermekkori emlékei, amikor társaival együtt a mezőn játszottak. Annak idején még arra is volt lehetőségük, hogy hazavigyenek néhány szál virágot, most azonban ez tilos, és a virághagymát sem szabad kiásni a földből. A csillagos nárcisz már csak néhány napig látható teljes pompájában. A hét vége felé már túlnő rajta a fű, és a virágok is elkezdenek száradni. Néhány hét múlva, miután elszáradnak a növény levelei, a teljes területet lekaszálják.

Milliónyi virágszál

Jáger Gábor, Babócsa polgármestere elmondta: nárciszvirágzáskor fesztivált szoktak szervezni a településen, a koronavírus-járvány miatt azonban ezt idén is el kellett halasztani. Ennek ellenére nagyon sokan keresik fel a Basa-kertet, hétköznap is többtucatnyi turista érkezik, hogy megörökítsék a csillagos nárciszokat. A polgármester kiemelte: a tizenhárom hektáros Basa-kertben három-négy hektáron terül el a milliónyi virág. Az ekkora területű egybefüggő nárciszmező kuriózumnak számít Közép-Európában. A szomszédos országokban, Romániában és Ausztriában azonban található kisebb nárciszos. Jáger Gábor hozzátette: a török korban telepített nárciszost nagy becsben tartják, még az egyik intézményt is a növényről nevezték el.

Fotó: Kovács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában