közösségépítő alkotás

2021.05.06. 17:30

Új helyszínen gyűjthetnek inspirációt a zselici művészek

Immár harmadik éve csendes az egykori zselici alkotótábor, Bene János festőművész zselickislaki portája, ahol a korábbi években ilyenkor rendezték meg mindig a népszerű művész–diák találkozókat.

Varga L.

Fotó: Muzslay P.

– Hosszú éveken keresztül a somogyi, kaposvári alkotók támogatására a Somogyi Paletta Művészetért Egyesület szervezte ezeket a találkozókat is. A 2004-es megalakulást követően rengeteg művész számára biztosítottunk kiállítási lehetőséget a kaposvári Pro Arte Galériában, majd két év után, a galéria megszűnése után hoztuk létre a Zselickislaki Alkotótábort. Ezen sokáig csak művészek vettek részt, később a diákjaink számára is lehetőségeket biztosítottunk a közös alkotásra. 2018-ban az egyesületünk megszűnésével Kislak is bezárta kapuit, az alkotótábor pedig áttette székhelyét Szilvásszentmártonba – foglalta össze tömören évek közös munkáját Bene János, az egyesület volt elnöke.

Az alapítók többsége, köztük ő is már időskorúnak számít, a művészek közötti kialakult kiváló kapcsolatok azonban megmaradtak. Úgy tűnik, Szilvásszentmárton, élén Lengyel Gábor polgármesterrel, méltó házigazdája lesz a jövő táborainak, amit 2019-ben már volt alkalma bizonyítani.

Az idősebbek jó érzéssel gondolnak a zselickislaki évekre és bizakodók a jövőt illetően is. A rangidős Lengyák Gábor nagykanizsai galériavezető pedagógus, aki már a kezdetektől rendszeres látogatója az alkotótáboroknak. – Bene János meghívására kerültem Somogyba, ahol nem csupán a művésztársakkal és a gyerekekkel való közös tevékenység volt számomra felemelő, de barátságok is szövődtek közöttünk. Szilváson egy alkalommal volt ötnapos tábor, ahol ugyancsak jól éreztük magunkat – mondta elismerően Lengyák Gábor. Ugyancsak az alapítókhoz tartozik Ficzere Mátyás keramikus, népi iparművész is, aki Bene János kiváló szervezőmunkájának elismerése mellett azt is megemlítette, hogy jó ötletnek tartotta a sokféle szakma képviselőinek meghívását, ami emberileg is sokat jelentett felnőttnek-gyermeknek egyaránt.

Nemrégiben lett nyugdíjas a tatabányai Szamódi Zsolt Olaf fotóművész, aki 2008-ban csatlakozott a táborozókhoz. A pillanatábrázolás művésze szintén a különböző területekről érkezett alkotók különös, inspiráló közösségét emelte ki a táborokkal kapcsolatban. Mint mondta, ezek a táborozó alkotók egymásra is jó hatással vannak, és kiválóan tudnak együtt dolgozni. A táborok sikerességében mindhármuk szerint meghatározó volt Bene János személye, aki nem kevés anyagi áldozatot is vállalva, kifogyhatatlan energiával szervezte a programokat, s vitathatatlanul nagy érdemei vannak abban, hogy az ország minden tájáról a Zselic­be érkezett alkotó emberek valódi közösséggé kovácsolódtak.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában