kölcsönmami

2021.05.31. 14:00

Védett nagyikat adnának kölcsönbe a könyvtárban

Országos mozgalom bontakozhat ki abból, hogy az oltást nem kapott gyermekeknek védettségi igazolvánnyal rendelkező nagymamákat adnának kölcsön a könyvtárak a bejutáshoz. A kezdeményezés Tapolcáról indult, és vállalkozó szellemű segítők jelentkezésével akár Kaposváron is meghonosodhat.

Kovács Gábor

A szabályok értelmében azok a 18 éven aluli fiatalok, akik nem kaptak oltást, csak felnőtt kísérővel léphetik át a kulturális intézmények kapuit. A tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeumban erre azt találták ki, hogy összefognak a helyi nőklub védettségi igazolvánnyal rendelkező tagjaival. A helyi nagymamák „kikölcsönözhetővé” válnak a könyvtárat látogatni kívánó kiskorúaknak.

Horváth Péter, a Takáts Gyula könyvtár igazgatója üdvözölte az ötletet, sőt, a könyvtár honlapjára is kiírta, hogy hasonló szellemben várják egyesületek jelentkezését. A probléma ugyanis élő. – Mi nagyon szívesen vesszük, ha önkéntesek jelentkeznek erre a célra – mondta a könyvtárigazgató. – Írtam egy levelet az EMMI könyvtári és levéltári főosztályának, hogy felhívjam a figyelmet arra, érdemes lenne változtatni a szabályokon. Ez azért is előremutató lehetne, mert a Nemzeti Kulturális Alap adott pénzt könyvtártáborok szervezésére, de akár a táborok megtartása is akadályba ütközhet, ha a gyermekek nem tudnak bejutni a könyvtárba.

A jogszabály kimondja, hogy csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják a 18 éven aluliak a mozikat, színházakat, múzeumokat és a könyvtárakat, illetve a 16 év körüliek saját igazolvánnyal bemehetnek. Korábban Orosházáról állásfoglalást kértek arról, hogy hasonló helyzetben lehet-e egy könyvtáros a felügyelő, de azt a választ kapták, hogy nem.

Várják a segítőkész felnőtteket

Az olvasóvá nevelés a gyermekek korosztályában a legfontosabb, és a Takáts Gyula könyvtárban mindent megtesznek azért, hogy felkeltsék a gyerekek érdeklődését, és az olvasás szeretetére neveljék a legkisebbeket. A kisgyermekek közül sokan iskolai csoportokkal érkeznek, ekkor nem gond a bejutás, mert a pedagógus a saját igazolványával garantálja azt. Azonban pont azokat a gyerekeket sújtja a rendelkezés, akik kötelező program nélkül is visszajárnának, azonban a bejutási lehetőség így korlátozott. Kaposváron igyekeznek segíteni, küszöbkönyvtár-szolgáltatást működtetnek azoknak, akik kívül rekedtek védettségi igazolvány híján. A bejáratnál könnyen elférne egy önkéntes segítő is, aki bekísérhetné a gyerekeket. Ehhez várják a segítőkész felnőttek jelentkezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában