fújhatják

2021.06.28. 11:30

Jól megfért a két dudás a citerásokkal a skanzenben

Somogyi dallamok színesítik a szennaiak életet. Ezekben a napokban tartják a Dudaiskola somogyi népzenei, néptánc- és kézműves tábort a településen. Négy napon keresztül százan sajátítják el a jellegzetes somogyi zenei alapokat.

Marosi Gábor

A szennai skanzen Rinyakovácsi portájának udvarán, a diófa árnyékában tökéletesítette furulyatudását a tábor néhány résztvevője. A fiatalok és a felnőttek szennai dallamokkal ismerkedtek meg, de más újdonságokat is tanultak.

Néhány házzal arrébb hangos kopácsolásra lettünk figyelmesek. A gyerekek egy másik porta udvarán bunkóval ütötték a vésőt és faragták a különféle tárgyakat. Hüse Márton egy kardot készített. A fiatal elmondta, a tökéletes alkotáshoz sok időre van szükség, a kard élénél azonban nagyon kell figyelni arra, nehogy túl vékonyra sikerüljön.

A táborozók a település más pontján is a somogyi kultúrával ismerkedtek. Az egyik Tildy Zoltán utcai ház emeletén a dudahangszeresek, a földszinten, az udvaron a citerások tanulták a dallamokat. Kovács Béla Sopron mellől, Harkáról érkezett Szennába. Másfél éve foglalkozik a dudával, azóta az élete részévé vált a hangszer. Tanára, Végh Andor dunántúli nótákat és az egykori somogyi dudás, Jankovics Imre sajátos stílusát próbálta átadni.

Sándor Tímeának egyáltalán nem ismeretlen a szennai tábor. Évek óta aktív tagja a citerások közösségének. Korábban résztvevőként, most viszont már oktatóként van jelen a faluban.

Megtudtuk, művészeti iskolások és felnőttek is pengetik a hangszert, négy nap alatt pedig igyekszik minél több szennai dallamot megtanítani nekik. A furulya, a duda és a citera mellett vonós hangszereken is tanulhattak a táborozók, de énekes, táncos és kézműves foglalkozásokon is részt vehettek. Karácsonyné Bajzik Éva, a tábor egyik szervezője kiemelte: Szennában a somogyi kultúrát próbálják átadni az érdeklődőknek. A négynapos tábor vasárnapig tartott.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában