országos könyvtári napok

2021.10.04. 17:30

Megbocsátás is jár a visszatérő könyvmolyoknak

2006 óta többféle hagyományt követve, de tartalmában mindig újdonságot kínál az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata. Idén mi más lehetett volna a téma, mint a világjárvány, amely a könyvtárak helyzetét és szerepét is átalakította.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség által szervezett eseményekre a szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozatát minden évben októberben tartják.

Az idei könyvtári napok programjainak tervezésekor figyelembe vették a megváltozott körülményeket, a könyvtárak gyors alkalmazkodását a pandémiás helyzethez. Jelentősen bővült az online szolgáltatások köre, erősödött a könyvtárak társadalmi szerepvállalása, figyelmet kapott a könyvtárosok tudása, helytállása. Idén októberben a személyes találkozások lehetősége is felértékelődik.

– Nagyon sok könyvtár tart ingyenes beiratkozást a hétvégén, és október a megbocsátás hónapja is egyben. Akik ellen már hivatalos eljárás folyik, már nem tudják érvényesíteni a jóindulatunkat, ám akik még egy éven belül tartoznak nagy értékű, vagy sok könyvvel, büntetlenül visszahozhatják – mondta Köpflerné Szeles Judit, a Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtár igazgatóhelyettese.

Újdonság, hogy egyes napokhoz online előadásokat terveznek a legjobb szakemberekre támaszkodva. A projektben egyebek mellett a „Könyvtár a járványhelyzetben”, vagy a „Könyvtárak a mentális egészségért” megadott témakörök is szerepelnek. Október 10-én tartják a Könyves Vasárnapot, vagyis a könyvtárak éjszakáját. A könyvtárak rendkívüli programokkal, izgalmas meglepetésekkel várnak mindenkit. Mesedélelőttök, bábműsorok, irodalmi játékok, könyvbemutatók, kiállítások és különféle pályázatok kínálatával várják a fiatal és az idősebb korosztályt egyaránt az egész megyében. Balatonszárszón például a József Attila versutcát kerékpártúra keretében járhatják végig az érdeklődők, és Balatonbogláron is éjszakázhatunk a könyvtárban.

Kaposváron Petőfi nyitotta meg a könyvtárak hetét

Petőfi Sándorként mutatkozott be iskolásokból álló közönségének Kurucz Ádám Konrád, Latinovits-díjas versmondó a Takáts Gyula Megyei Hatókörű Könyvtárban Kaposváron.

„Bizony mondom, hogy győz most a magyar...!” címmel válogatott Petőfi Sándor forradalmi költészetéből, magyarságverseiből és szerelmi lírájából közönségének egy csokorral. A verseket prózai köntösbe bújtatva adta elő, miközben történelmi leckét is adott a fiataloknak. Az előadással nyitották meg a rendezvénysorozatot, amely október 10-ig tart, minden nap nyújtanak valami szellemi táplálékot az érdeklődőknek: lesz bábelőadás, író-olvasó találkozó, diafilm vetítés, jogi előadás laikusoknak is, a hétvége pedig a családoké lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában