rekorder festmény

2021.10.24. 11:30

Vaszary nyári látképe őszi rekordot döntött az aukción

Vaszary-életműrekord született a Virág Judit Galéria 67. őszi aukcióján. A kaposvári születésű festőművész, Vaszary János San Remo című olajfestménye 160 millió forintért kelt el.

Marosi Gábor

Az alkotás kikiáltási ára ötvenmillió forint volt, a becsértékét kilencven- és százharmincmillió között állapították meg a szakemberek. A festmény 1937-ben Vaszary itáliai nyaralásán készült az olaszországi San Remo településen. A csaknem egy négyzetméternyi felületű alkotást a művész az utolsó, úgynevezett fehér korszakában festette meg.

– Ez az időszak a gyűjtőknek és a művészeti szakmában dolgozóknak is az egyik legkedvesebb periódusa Vaszary életében – mondta el érdeklődésünkre Hársfalvi Magdolna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze. – Vaszary János rendkívül művelt ember, egy nagyon virtuóz, kreatív festőművész volt, aki a saját művészetét folyamatosan megújította. Magyarországon is elismerték, generációkat nevelt ki a képzőművészeti főiskolán. Sokat utazott a világban és nagyon jól ismerte az aktuális nemzetközi és hazai művészeti trendeket, ezért folyamatosan új dolgokkal kísérletezett. Az életművének az utolsó részében fehérre alapozta a vásznait, ezért hívjuk ezt a korszakot fehér korszaknak, és az ekkor született alkotásokat fehér alapozású műveknek – hangsúlyozta a művészettörténész.

Hársfalvi Magdolna kiemelte, Vaszary János életének utolsó korszakában nagyon szeretett utazni az olaszországi tengerparti városokba. Az olasz riviérát teljesen bejárta. Művészetében a napfényes, életörömmel és hangoskodással teli, életvidám közeget szerette volna visszaadni, ahol megjelennek a szép nők, a férfiak és a gyerekek is – tette hozzá a művészettörténész.

A 67. őszi aukciót a Budapest Kongresszusi Központban szervezték meg a hétvégén. A licitálható tárgyak között négy Vaszary-alkotás is helyet kapott, melyekért szintén tehettek ajánlatot az aukció résztvevői. A festő 1925 környékén készült Balatoni tájkép című olajfestményének a kikiáltási ára 18 millió, a becsértéke 20-30 millió forint között volt, a kép végül a becsértéktől valamelyest kevesebbért, 19 millióért talált gazdára.

Ezek is érdekelhetik