Angyali hangszerelés

2021.12.28. 11:30

Csengettyűvel és haranggal varázsoltak ünnepi hangulatot

Végigturnézta gyakorlatilag az advent napjait a Fejér megyei Szironta együttes.

K. R.

A zenészek nem hétköznapi hangszerekkel varázsolnak ünnepi hangulatot, különleges harangok segítségével öltöztetik új köntösbe a nagy klasszikusokat. A koncerteken olyan ismerős dallamok is felcsendülnek, mint a Csengőszó, vagy a Bűvös éj, netán a Carol of the bells. Ez utóbbit a karácsonyi kedvenc filmből, a Reszkessetek, betörők!-ből is ismerheti a közönség. 

– A kapcsolatunk a harangokkal tulajdonképpen meglátni és megszeretni történet volt – mondta Sólyom Balázs, az együttes egyik tagja. – Amikor zeneiskolások voltunk, az egyik tanárnőnk karácsonykor megmutatott egy felvételt, amelyen zenetanárok magyar csengettyűkkel adtak elő ünnepi dalokat. Innen indult a történet, amelynek első állomása az volt, hogy egy készlet magyar csengőt szereztünk be. Ám már akkor tudtuk, hogy az amerikai harangokra is szükség lesz a repertoár bővítéséhez, bár akkoriban még a bronz-réz ötvözetből készült öntvényharangok szinte elérhetetlenek voltak Magyarországon. 

Forrás: Kling Márk

– A harangok egy-egy hangot képviselnek, tehát az együttes tagjai együtt olyanok, mint egy zongora billentyűi – tette hozzá Sólyom Balázs. – Ahhoz, hogy egy művet elő tudjunk adni, minden hangot elő kell vennünk. S mivel a zenekar öttagú, egy zenemű pedig általában 25–40 hangból áll és nekünk két kezünk van, muszáj cserélgetni a harangokat előadás közben. 

A harangzenélés sokkal nagyobb kihívás a zenésznek, mint más hangszeren játszani, hiszen nincs szólamvezető, vagy prímás, hanem mindenki az adott hangért felel. – A harangzenélés nem olyan, mint a fuvolázás, hogy az ember hazaviszi a hangszert és gyakorol, mert csak együtt tudunk készülni az előadásokra – mondta. 

Amelyekből akad bőven, olyannyira, hogy az együttes tagjainak sokszor az is problémát jelentett az adventi időszakban, hogy megmondják, milyen nap van. Akadt olyan napjuk, amikor négy helyszínen léptek fel. – December 23-ig hetven fellépésen leszünk túl, a napi négy koncert a maximum, hiszen nem csak mentálisan, de fizikailag sem lehet többet bírni. Vannak akár 3 kilós harangok is, amelyeket emelgetni kell – fűzte hozzá a zenész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában