A múlt és a jelen találkozása

2022.10.02. 16:30

Lovagitornával, főzőversennyel és zenés rendezvényekkel várta a látogatókat a Berényi gesztenyefesztivál

Bográcsos főzőversennyel kezdődött szombaton a 19. iharosberényi Berényi gesztenyefesztivál, s tűzijátékkal zárult. Csaknem kétezer látogatót vonzott az egész napos rendezvény.

Harsányi Miklós

Iharosberény Halászlé, palócleves, pörkölt és töltött káposzta rotyogott a kondérokban, akadt, aki babgulyással rukkolt elő, a berényi bográcsos főzőversenyen összesen 14 csapat vállalta a küzdelmeket. A szakácsok már javában szorgoskodtak, amikor elkezdődött az Inkey Gáspár történelmi vívóverseny, a korhű öltözetbe bújt résztvevők látványos produkciója sokakat vonzott. 

 

– A helyieken kívül csurgói, vései, kaszói látogatók is felkeresték a fesztiválunkat, sőt,  Nagykanizsáról és Budapestről is érkeztek – mondta Zsirmon Endre polgármester. – Színes, valamennyi korosztályt érdeklő programot igyekeztünk szervezni, mezőgazdasági és vadászati kiállítás is gazdagította a rendezvényt.

A településen  és környékén csaknem 200 család foglalkozik gesztenyével, amit helyben értékesítenek, feldolgoznak, illetve az árut felvásárlók szállítják el. Az államilag elismert hat szelídgesztenye fajta között iharosberényiek is vannak, s szombaton minden a gesztenyéről szólt: pürét, tortát, masszát, kiflit és gesztenyés aprósüteményt is kínáltak. Délután újult erővel folytatódtak a programok: a lufihajtogatás és a nagykanizsai T2 Kutyaiskola bemutatója után az iharosberényi énekkar lépett fel, s a Hangszerelem Zenestúdió műsora valamint Dred és Doris  szórakoztatta a közönséget. A szerencsések értékes ajándékcsomagot nyertek tombolán, este Kocsis Tibor adott koncertet, a fesztivált tűzijáték zárta.

 

Fotó: Varga Róbert 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában