Hangszerkönyv

2023.03.29. 07:00

Bármiből lehet zeneszerszám

„Hang-szereljünk!” címmel jelent meg Nagyné Árgány Brigitta könyve. A MATE Kaposvári Campusának oktatójának kiadványából megtudhatjuk, hogyan kell dióból dobot, tésztaszűrőből csörgőt vagy éppen kagylóból kasztanyettát készíteni.

Góz Lilla

Az évekkel ezelőtt indult zeneóvoda-vezetői képzés a Kaposvári Egyetemen, és akkor fogalmazódott meg Nagyné Árgány Brigitta oktatóban, hogy szeretne hangszereket gyártani, de szinte alig akadt olyan szakirodalom, amely gyermekhangszerekről és ezek oktatásban alkalmazott használatáról szólt volna. – Az első hangszereket a gyermekemmel készítettem otthon megtalálható anyagokból, például sajtos-, gyufás-, konzervdobozból és hurkapálcából – mesélte a kaposvári egyetemi oktató. Hozzátette: szabadon választható kurzust hirdetett, amely gyermekhangszerek készítéséről szólt és ezek alkalmazásáról. – Feledhetetlen volt az a pillanat, amikor gyermekem kipróbálta otthon az első kurzusra készített mintadarabjaimat vagy az a sok-sok közös alkotás, mely az évek alatt a különböző hallgatói- és gyermekcsoportokkal való együttes tevékenység során született meg – emelte ki Nagyné Árgány Brigitta
– Tizenöt-húsz éves munkám eredményeként sikerült megjelennie a „Hang-szereljünk!” című könyvnek a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és a Magyar Kultúra Kiadó gondozásában. Rónai Gábor kollégám készítette az illusztrációkat – mondta el a kiadvány szerzője. A módszertani ajánlások, játékötletek mellett a kiadványban több mese is szerepel, és az elkészített hangszerek kiválóan alkalmasak lehetnek egy-egy hangeffektus illusztrálására. 

Nagymamák is jelentkeztek már 

– A pedagógiai oktatás mellett nyári táborokban vagy művelődési házakban is indíthatnak hangszerkészítő foglalkozásokat a könyvre alapozva, de több nagymama is megkeresett, hogy húsvétra megvennék a könyvet az unokának, és együtt alkotnának – mondta Nagyné Árgány Brigitta

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában