A pillanat időutazója

2023.04.26. 08:55

Régi fényképezőgéppel forgatja vissza az idő kerekét (Videó)

Nosztalgia-képeslapokat rekonstruál múlt század eleji fotómasinákkal Vágner Mátyás, a Kaposvári Zichy Mihály Szakgimnázium, Technikum és Kollégium művészeti vezetője. A fotótanár egy hagyatékból vásárolta meg a gépeket, amelyek között úti gép is található. A saját gyűjteményét szívesen bocsátja a diákok ismeretbővítésének szolgálatába.

Turbéki Bernadett

Vágner Mátyás vadászott majd lecsapott a kiváló állapotú gépekre.

Fotó: Lang R.

Kettő utazókamera és egy nagy állványos műtermi gép idézi a múlt századot a Zichy Mihály Szakgimnázium, Technikum és Kollégium fotós műtermében. Ránézésre hasonlóak, de valójában fél évszázad különbséggel dobták őket piacra. A legöregebb az 1900-as évek elejéről származik. Vágner Mátyás, az intézmény fotótanára egyebek mellett egy marcali fotográfus hagyatékából vásárolta a régi fényképezőgépeket. 

Meglepően sokrétű a felhasználás lehetősége. 
Fotó: Lang R.

– Szerencsés vagyok, egy-két alkatrészt leszámítva mindegyik működőképes volt, némelyiket modernizálni kellett, mert eredetileg üvegnegatívval működtek. Papírnegatívra álltam át, mert ez egy jóval egyszerűbb megoldás. A fotópapírt tesszük bele a fényképezőgépbe, és arra rögzítjük a képet – mondta a fotótanár, aki mindjárt meg is mutatta a masinákkal készült fotókat. Régi kaposvári épületeket kapott lencsevégre. A színházat, a városházát, a székesegyházat és az állomást is felfedeztük a fotográfiák között. 

A 19-ik században volt használatos ez a masina. 
Fotó: Lang R.

– Nyáron volt alkalmam a várost járva elkészíteni a képeket. Az első pár nap kísérletezéssel telt el, hogy mi az az expozíciós idő, és melyek azok a helyszínek, ahol jól lehet fotózni. Nem gondolnánk, de nehézséget jelentett, hogy a századfordulón még aprócska fák jócskán az épületek fölé nőttek, ezért nem lehetett ugyanabból a szögből fotózni. 

– Néhány képeslapot vettem mintának Kaposvár nevezetesebb pontjairól, ezeket próbáltam reprodukálni. Később digitalizáltam és kiszíneztem a fotókat, mint ahogy a korabeli eljárásokkal is utólag színezték – mondta Vágner Mátyás. A fotóművész a szemrevaló szerkezetekkel portrékat és csendéleteket is megörökít. Van, amit fémlemezre rögzít, vagyis ferrotípia készül. Folyamatosan igyekszik régi és új technikákat elsajátítani, hogy diákjai tudását rögtön az első tanévben bővíthesse az archaikus fotográfia megismertetésével.

Igazi időutazás. 
Fotó: Lang R.

Hallgasd meg podcastünket is a témában! 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában