Ajánló

2023.04.21. 06:50

Szélesre nyílnak a somogyi tájházak kapui

Április 22-én egy napra a tájházak kerülnek a látogatók figyelmének középpontjába. A tájházak napján országszerte színes programokkal várnak a helyi népművészet, hagyományőrzés fellegvárai Somogyban is.

K.R.

A régi időkben hagyományosan Szent György napján hajtották ki az állatokat a legelőre. Ehhez a naphoz közeli hétvégére hirdeti meg rendszeresen a tájházak napját a Magyar Tájház Szövetség. A két napos, országos programosorozattal az a cél, hogy felhívják a figyelmet az intézményekre, s a hagyományőrzés fontosságára. 

Somogyban is több helyszínen tárt kapukkal várják a tájházak a látogatókat a hétvégén. Így a Buzsáki Népművészeti Tájházba is bátran betérhetnek a népi hagyományok iránt érdeklődők, hiszen április 22-én érdekes programokkal várják a látogatókat. Így kézműves vásár, palánta csere-bere és papírfonás foglalkozás is lesz.  

Vörsön is nyitott kapukkal vár a hétvégén a helyi tájház, ahol a Kis-Balaton hagyományos használati eszközeit, elsősorban a népi halászati módszerekhez kapcsolódó szerszámokat, a táj népi építészetét, a lápból élő pákászok életmódját ismerheti meg a látogató a tájházban. Április 22-én (szombat) 9.00 –15.00 óra valamint április 23-án (vasárnap) 9.00–14.00 óra fogad látogatókat a tájház, amelyhez telefonos bejelentkezés is szükséges a +36 70 774 2346 számon. 

Őrtilos is csatlakozott az országos programsorozathoz, ott egész napos program várja a látogatókat. Többek között ételkóstoló is lesz, de helyi népdalok is felcsendülnek szombaton délelőtt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában