Sonline.hu podcast

2023.05.17. 16:02

Lélegzetelállító Rippl-Rónai repró díszíti a Szent Imre utca sarkát

Rippl-Rónai József: Piacsek bácsi a fekete kredenc előtt. Az eredeti festmény 80 millió forintért kelt el 2017-ben egy aukción, ám a festmény egy részletében a Kaposváriak ingyen gyönyörködhetnek szerdától a Szent Imre és a Somssich utca sarkán.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Róbert

A kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium, Technikum, és Kollégium diákjai, Győr Barbara, Rónaki Eszter, Bojtor Bernadett, Horváth Brigitta és Takács Letícia apró csempedarabkákból rakták ki egy kaposvári lakóház falára a festő kukoricás stílusában készült festményének repróját.

– A kukoricás stílus adott volt egy mozaik stílusra való átültetésre. Ezért választottuk ezt az irányzatot. Az alkotás ötvözi egymagában a portré, az enteriőr, a csendélet, a falakon lévő festmények által a képzőművészet közelségét – mutatta be Csincsi Arnold a homokágyba nyomkodott csempedarabokból készült alkotást. A 160 centiméter magas, 135 centiméter széles mozaikot öt, 13. évfolyamos diáklány készített el fél év alatt.

 

Iskolatársaik is elkísérték őket a műalkotás leleplezésére szerda délután. A festményen szereplő 1835-ben született Piacsek Ferenc ükunokája, Hetesiné Villányi Éva is részt vett a rendezvényen.

– Piacsek Ferenc kaposvári patrióta volt, jellegzetes figura a horgas orrával, több Rippl-Rónai képen is megjelenik, mint modell, hiszen rokonságban állt a festővel, akinek öccse vette el az egyik leányát. A másik leánya, Gizella volt az én dédanyám. Kicsit elérzékenyültem, amikor leleplezték a képet. Édesapám jutott eszembe, akitől anekdotákat hallottam róluk. Örülök, hogy a fiatalokat érdekli és megmozdultak ebben az irányban – mondta az ükunoka, akinek a Róma villa gyermekkorának kedves színhelye volt. Otthonában egy falat szentelt családja múltjának, ahová összegyűjtötte a régi fényképeket, relikviákat.

Így fest az eredeti alkotás.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a leleplezés előtti pillanatban örömét fejezte ki, abban a tekintetben, hogy a legjobb ötletek mindig kaposváriaktól származnak. Az már biztos, hogy nem a mozaik az utolsó alkotás, amellyel a zichysek megszépítik a várost, már törik a fejüket az új ötleten. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában