Sonline.hu videó

2023.06.19. 17:10

Menő lett a néptánc, TikTok-trendet alkottak a zichys diákok

Fiatalokat hívott alkotni egy közös pályázat keretében a Somogy Megyei Néptánc Szövetség és a Rippl-Rónai Múzeum tavasszal.

Turbéki Bernadett

– A somogyi néprajzkutató Együd Árpád hagyatékának elemeit kellett beleágyazni egy hatvan másodperces kisfilmbe. Az alkotók egyénileg, vagy csoportosan pályázhattak – mondta Pisztora Zsófia, néprajzos múzeológus a pályázat díjkiosztóján hétfőn. Összesen 19 pályamű érkezett a hat tagú zsűri elé, amelyben Együd Árpád kisebbik fia, Együd Zsolt is helyet kapott.

– Végre feldolgozták és digitalizálták édesapám hagyatékát. Sokan tettek ezért. A fiatalok kezébe adják az Impressziók című pályázat keretében. Izgalmas, hogy így ünnepelhetjük. Az összes kisfilmet végig néztem, szórakoztató volt, hogyan nyúlnak a népi eredetű dolgokhoz – mondta Együd Zsolt.

Tulajdonképpen nem a hagyatékkal való foglalkozás a lényeg, hanem alapvetően az évezredes,évszázados életmód, a benne rejlő szépségek, az erkölcs, a morális kérdések, a család, az összetartozás témaköre. Mind ösztönösen, rendkívül tudatosan, a hagyományok mentén hozza a felszínre a pályázat – mondta Merczel István, a Somogy Megyei Néptánc Szövetség elnöke.

Németh Emma Sára egy három fős alkotói csapat tagjaként végzett az első helyen, két kisfilmjük szinte egyformán nyerte el a zsűri tetszését. Kisfilmjükben kihívásként jelent meg az Együd hagyaték.

– Volt néhány ismerősünk, akik könnyen befűzhetők voltak arra, hogy egy egyszerű táncot megtanuljanak. Szeretünk TikTokozni, így jött az ötlet, hogy csináljuk meg úgy, mintha egy TikTok trend lenne – mondta Emma, aki társaival együtt a kaposvári Zichy Mihály Szakgimnázium tanulója. Az első helyet két társával, Csonka Emesével és Bognár Andreával szerezte meg. A 300 ezer forintos fődíjat Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere, és Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei közgyűlés alelnöke közösen adták át.

Az első helyezett alkotás:
Csonka Emese, Bognár Andrea, Németh Emma Sára: Kihívás

Második hely:
Csapó Kriszta: Körforgás

 

Harmadik hely:
Frányó Rita, Kelemen Bori: Együd Árpad impressziók

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában