Fotók!

2023.07.14. 07:00

Művészfalut álmodtak, a street art neves alkotói valóra váltották

Új színekben pompáznak a somogyszentpáli közintézmények. A településen néhány nappal ezelőtt ért véget a Street Art (utcai művészet) Fesztivál, melynek keretében 16 neves magyar művész különféle figurákkal, képekkel díszítette az épületek falait a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként.

Marosi Gábor

A régi iskolaépület, a könyvtár, az óvoda és az orvosi rendelő fala is új festést kapott Somogyszentpálon. Négyszemű farkas, dobermann kutya, vízi madár, erdőrészlet és többféle motívum is díszeleg már a közintézmények falain. Az alkotásokat ismert street art művészek, köztük Stark Attila, Nyéki Lajos, Heat Ádám és Váczy Enikő álmodták meg. A munkához szabad kezet kaptak a festők. A település vezetésének annyi volt a kérése, hogy letisztult formákkal és képekkel díszítsék a falakat. 

Fotók: Tavi Televízió


– Nagyon kevés településen vállalják be az ilyen fajta művészetet – mondta Poszáné Szabó Edit, Somogyszentpál polgármestere. – Mi egy művészfalut álmodtunk meg, ezért is döntöttünk úgy, hogy „bevállaljuk” ezt a fesztivált. Korábban is sok fiatal alkotó érkezett hozzánk, ez a fajta művészet jól szimbolizálja a fiatalságot, a dinamikát, a bevállalósságot. Azt hittem, hogy a faluban élő időseknek nem tetszenek majd a falfestmények, de mindenki dicséri, és szerencsére egyetlen negatív kritikát sem kaptunk – tette hozzá a polgármester. 
Poszáné Szabó Edit elmondta, nemcsak a használatban lévő intézményekre került falfestés, hanem a régi iskolaépületre is. 

A rossz állapotú ingatlant szeretnék felújítani, de egyelőre nem találnak forrást, ezért döntöttek úgy, hogy a művészekre bízzák a külső falakat. 
A település vezetője kiemelte, a hivatal épületére nem festettek és a tájház is „csupasz” maradt, bár utóbbit szeretnék majd megfestetni a művészekkel. Poszáné Szabó Edit arról is beszélt, már csak néhány középületen maradt üres falfelület, azonban a jövőben is meg akarják rendezni a Street Art Fesztivál. Ha valaki felajánlaná a családi házát, akkor az alkotók arra is festenének különféle formákat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában