Sonline.hu podcast

2023.08.19. 08:56

A végvári vitéz otthonában merítenek ihletet az alkotók

Grafikusok és festőművészek lepték el Zrínyi Miklós egykori várát. Szigetváron ezen a héten kezdődött el a Dél-Dunántúli Nemzetközi Művésztelep, amely rendhagyó módon kiállítással indult.

Koszorus Rita

Az elmúlt évek alkotótáboraiban készült munkákból nyílt kiállítás a szigetvári művésztelep első napján a Zrínyi várban. Ez volt az első tárlat az újonnan kialakított rendezvényteremben, amely a közelmúltban készült el. – Egy berlini táncművészeti csoport egy rövid performanszot adott elő, amely egyben megemlékezés is volt a nemrégiben elhunyt kiskorpádi származású Hóvári János, egykori török nagykövetre. Halmos Klára elmondta: nagyon sokat tett Hóvári János azért, hogy létrejöhessen a Dél-Dunántúli Nemzetközi Művésztelep. A megnyitón megemlékeztek róla, s elhangzott: a jövőben is igyekeznek az ő szellemisége szerint alkotni a művészek. 
Öt éve Szigetváron tartják az alkotótábort, miután 2019-ben a szigetvári önkormányzat meghívására a baranyai városba helyezték át a harmincéves múltra visszatekintő művésztelepet. – Azóta is szívesen járunk ide vissza, hiszen Szigetvár hangulata, Zrínyi Miklós szellemisége inspirálólag hat ránk. 

Sokszorosító grafikai technikákkal ismerkedhetnek meg az alkotók, de a festészettel is foglalkozó művészek is megtalálják a helyüket. A festészeti műhely, amelynek Vörös András a vezetője, most már ötödik éve a dzsámiban van, a grafikai szekció, melyet Jónás Péter vezet a Sóház galériában kapott helyet, itt található a rézkarc műhely is. Teljesen érdekes és új műhely van idén, a már említett táncművészeti csoport, melynek tagjai Berlinből érkeztek hozzánk, ők a Szigetvári Vigadó területén dolgoznak. Egy alkotást állítanak össze, zene, tánc, ének, kategóriában, ők a mi alkotásainkból merítenek ihletet a készülő produkcióhoz, mondta el Halmos Klára, táborvezető. 


A művésztelep iránt nagy az érdeklődés, hiszen egy héttel az indulás előtt még csak 15-en voltak, majd a létszám 24-re bővült. – Nagyon jó a hangulat, számolt be a szigetvári táborról a kaposvári művész. Látom, hogy ismerkednek egymással a résztvevők, szerencsére fiatalabbak is érkeztek, így nyelvi nehézségek sincsenek a külföldi vendégművészekkel. Ugyanis idén a külföldi résztvevők között egy török alkotó is van, aki Szigetvár török testvérvárosából Trabzonból érkezett, tette hozzá.

Idén nem a szokványos helyekről kaptak támogatást

Korábban a szigetvári önkormányzat támogató forintjai mellett pályázati forrásokból rendezték meg a művésztábort, idén azonban megváltozott a pályázati környezet. A Türk Államok Szervezete Magyarországi Irodája vállalt jelentős szerepet abban, hogy a Dél-Dunántúli Nemzetközi Művésztelep 2023-ban is elindulhatott. Halmos Klára elmondta: ugyan rövidebb lett, de így is megmaradt a lehetőség, hogy a művészek találkozzanak, tapasztalatot cseréljenek és új ötletek szülessenek a négynapos együttlétből. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában