Fotók

2023.08.01. 07:00

Harminc éve őrzik a sváb hagyományokat

Harminc éve alapították meg a gyönki németek a nemzetiségi egyesületüket, és azóta töretlenül ápolják hagyományaikat. A vasárnapi találkozóra Somogyból is érkeztek résztvevők.

Góz Lilla

Minden év júliusában összegyűlnek a gyönki német nemzetiségiek és egy családi napon múlatják az időt. Idén a szokásosnál különlegesebb volt ez az esemény, hiszen kerek évfordulót ültek: ugyanis 30 éves a helyi Német Nemzetiségi Egyesület. Kemler Imréné egyesületi elnök elmondta: az idei jubileumi közgyűlésre mindenkit meghívtak, aki valamikor egyesületi tag volt vagy néhai tagjuk leszármazottja. Így csaknem annyi vendéget invitáltak meg pluszban, mint a jelenlegi, 180 fős egyesületi taglétszám. A közgyűlést közös ebéd követte ünnepi tortával és pezsgős koccintással. 

Somogyból is érkeztek a jubileumi napra. Galántai János gyönki származású és tizen­nyolc éves koráig itt tanult. – Édesanyám egykor tagja volt a helyi egyesületnek – mondta el a kaposvári Galántai János. – Sok gyerekkori barátommal, ismerősömmel találkoztunk a rendezvényen, amelyre a családommal látogattunk el. 

Galántai János hozzátette: több autentikus ételt is megkóstoltak, de a legjobban a sváb módra elkészített töltött káposztát kedvelték. – Példaértékű az egyesület működése, vezetőjük, tagjaik évtizedek óta azon dolgoznak, hogy közösségük ne feledje el a hagyományaikat – emelte ki Galántai János. 

A rendezvény nagyközönség által látogatható programja délután kettő órától indult, a helyiek mellett Németkérről, Zombáról és Varsádról érkeztek énekes- és tánccsoportok. A színes hagyományőrző műsor mellett a gyerekeket egész napos program, vízen járó henger, arcfestés, tekézés, játszóház várta, míg a felnőttek nemzetiségi ételeket kóstolhattak. Volt prósza, úgynevezett zsidóbatyu, azaz a barátfüléhez hasonló alakú, de főtt krumplival töltött tészta, a tetején tejfölös öntettel. Készült pri, mákos pogácsa, sárgarépás rétes, héfeklész, vagyis kelt gombóc, kuglóf és főtt kukorica. 

A finom ételek mellé ital is dukált. Csak pálinkából tizenkétfélével koccinthattak a családi nap résztvevői. A programot az esti óráktól éjfélig tartó szabadtéri bál zárta, amelyhez egy sváb zenét játszó zenekar biztosította a jó hangulatot a vendégsereg számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában