Kultúra

2023.08.26. 16:28

Performatív szállal folytatódik a Boglár 50 projekt

Augusztus 24-én véget ér a Boglár – itt és most kiállítás a Vaszary Galériában, melynek fókuszában Galántai György balatonboglári kápolnaműterme áll.

 A projekt folytatásaként azonban egy hónapon át a balatonboglári Kék Kápolna környezetében és belső terében színházi alkotók és képzőművészek közreműködésével olyan előadásokat és dokumentumválogatásokat nézhetünk végig, amelyek szintén e progresszív művészeti kezdeményezésre emlékeznek. A részletekről Schuller Gabriellával és Százados Lászlóval beszélgettek a szervezők.

Fortepan / Dénes János

 

A Boglár 50 projekt kapcsán számos program és kiállítás megvalósult az idei évben. Mi áll a Kápolnát és a kriptát is bevonó Performatív archívumok eseményeinek, illetve dokumentumösszeállításának fókuszában?

A Szépművészeti Múzeumban és az Artpool Művészetkutató központban fellelhető dokumentumok, valamint a művészek által is folytatott interjúk, illetve a helyi emlékezetre irányuló kutatások szolgáltak a válogatás alapanyagául, amellyel kontextust teremtünk a performatív eseményekhez. A közös kutatás eredményeként a kápolnaműterem időszakát megidőző módon improvizatív műalkotások születtek, és a programok között szerepelnek interaktív, a nézőket bevonó események, dokumentarista VR-installáció és egy nyolcnapos performatív installáció és kontrakoncertek is.

Mire számíthatunk az augusztus 24-ei megnyitón?

A megnyitón élőben összekapcsoljuk a boglári kápolnát a balatonfüredi Vaszary Galériával, ahol a finisszázs zajlik. A boglári helyszínt Százados László képviseli, a Vaszary Galériában pedig az érdeklődők 15:30-kor a Boglár – itt és most kiállításán Mélyi József művészettörténész, a kiállítás kurátorának tárlatvezetéséhez csatlakozhatnak utolsó alkalommal. 17 órától pedig a King Kong átér a túlsó partra – az alternatív színház- és képzőművészet Bogláron című kerekasztal-beszélgetésen Can Togay filmrendező és forgatókönyvíróval beszélget Schuller Gabriella, Mélyi József moderálásában.

Hogyan nyerhetünk mélyebb betekintést a kápolnatárlatok működésébe a performatív előadások által?

Augusztus 24. és 27. között lehet részt venni Pálinkás Bence György és Török Tímea Akik a dombot a hátukon tartják című produkciójában, mely a balatonboglári kápolnaműterem történetét feminista nézőpontból vizsgálja. Az előadás a nézőket színházi elemeken, meséken és történeteken keresztül vonja be, beszélgetéseket és workshop jellegű eseményt hozva létre, melynek kiindulópontja egy olyan kutatás, mely a balatonboglári négy év (1970-1973) mozzanatait nők elbeszélésein keresztül mutatja be.

Breznyik Péter a King Kong című happeningben, Balatonboglár, 1973. augusztus, fotó: Galántai György, Szépművészeti Múzeum – Artpool Művészetkutató Központ

Szeptember elején pedig dokumentarista VR-installáció lesz megtekinthető. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ez egy a helyszínen virtuális szemüveg segítségével követhető, a színház és film határán mozgó 360 fokos videón alapuló hibridprojekt. Kelemen Kristóf Szeánsz (Necromancy) című produkciója szeptember 7. és 10. között minden nap 11 és 20 óra között 20 perces turnusokban lesz látogatható. A mű kontinensen átívelő, immerzív utalásra csábít a korszak egyik fontos találkozóhelyére, ahol ötven évvel ezelőtt, a hivatalos betiltásuk után a Dohány utcai lakásszínház három napos eseménysorozatot mutatott be King Kong címen. A produkció többek között azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy lehet-e saját valóságot létrehozni egy lakásba kényszerülve, a négy fal között a diktatúra rendszerében. Mind a terek, épületek, tárgyak a múlt emlékeit őrzik, még ha nem is látjuk őket, viszont az installáció során a modern technikának köszönhetően ezek hangot és teret kapnak, így a virtuális valóságban elevenednek meg.

 

Németh Hajnal Szabadságcsapda című performatív installációval és kontrakoncertekkel készül szeptember végén. Mesélnének nekünk arról bővebben, hogyan kell ezt a produkciót elképzelni?

Ez a performatív installáció nyolc napon keresztül, szeptember 23. és 30. között minden nap 12 és 20 óra között lesz megtekinthető, melyet 18 és 20 óra között kontrakoncertek egészítenek ki. A meghívott közreműködő művészek mások mellett Arnold Dreyblatt, Galántai György, Sőrés Zsolt és Jeremy Woodruff lesznek. Külön érdekesség, hogy amellett, hogy az installáció személyesen látogatható, megtapasztalható és időnként alakítható, kamerák által egy online közvetítésben is folyamatosan nyomon követhető lesz. A kontrakoncertek alapanyait pedig a kápolnaműterem idejéből (1970-73) származó archív irattári szövegek és azok újraszerkesztett, ritmizált és zenei verzió alkotják. Emellett Hajas Tibor és Major János eredeti szerzői szövegeiből is hallhatunk idézeteket, melyek szintén a korszakból származnak. A projekt címe Hajas Tibor Szabadságipari adás, IV. csatorna című szövegére utal, amelyet a szerző 1973 júliusában adott elő a boglári műteremben.

Németh Hajnal: “SZABADSÁGCSAPDA”, 2023, kéthelyszínes szimultán kontrakoncert, térfigyelő kamerarendszer képernyőtesztje, előkészületi fotó, a képen: Bence Kovács és Júlia Koffler

Hogyan született meg a Nyomrögzítések című válogatás?

Ezt a válogatást közösen szerkesztettük, mely Galántai György balatonboglári kápolnaműterme (1970-73), a Dohány utcai lakásszínház és a Squat (1972-1985) dokumentumaiból, valamint a Performatív archívumok-projekt (1-3.) eseményeinek folyamatosan alakuló anyagaiból áll össze. A balatonboglári Kék Kápolnában és a kápolna kriptájában lesz megtekinthető augusztus 29. és szeptember 30. között.

forrás: helloveb.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában