Levéltári esték

2023.09.28. 09:27

Egymásra lőttek a határőrök, nem a migránsokra

Nagyatádról is érkeztek a kaposvári levéltárba, ahol az érdeklődők szerdán előadást hallgattak a somogyi határvidék helyzetéről a Tito-Sztálin konfliktus idején. A nyári szünet után folytatódott a Levéltári esték előadássorozat a MNL Somogy Vármegyei Levéltárában.

Kovács Gábor László

Polgár Tamás, a levéltár igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az 50-es évekből származó ÁVH-s jelentéseket tettek fel a levéltár honlapjára, ezekben a dokumentumokban a somogyi települések egyharmada szerepel, és a közösségek hangadóiról szóló jelentéseket lehet elolvasni. Ezután következett Farkas Péter levéltáros előadása, aki a Károli Gáspár Református Egyetem doktorandusz hallgatója, és 52-től eredeztethető ÁVH-s és határőri jelentéseket vizsgált, átnézte a Nagykanizsai Határőr-igazgatóság iratait, sőt a Hadtörténeti Levéltárban is kutatta a témát. 

Hadüzenet és katonai ütközetek nélküli háború zajlott a déli határon Magyarország és Jugoszlávia között, ami propagandában és a párton belüli tisztogatásban merült ki, de állandó veszélyérzetet és elszigeteltséget váltott ki a térségben, idézte fel a történész. 630 kilométer hosszú bunkerrendszer épült a határ mentén, a határsávba csak igazolvánnyal lehetett belépni, és kitelepítették a megbízhatatlanokat. A küzdelem nagy pszichikai nyomással járt, amit a jugoszlávok bírtak jobban, vonta le a következtetést a levéltáros. 

Fotók: Muzslay Péter

Gyertek át magyarok, nincsenek itt partizánok! – így csalogatta egy csinos nő a Dráva túlpartjára a határőröket, és amikor azok nem kapták be a horgot, megmutatkoztak a délszláv katonák, felfedve a csapdát. A belügyhöz tartozó zöld ÁVO-s magyar határőrök inkább a verekedésben és az italozásban jeleskedtek, de a falusi lagzikban gyakran ők húzták a rövidebbet. Egy őrmester a falusi pincében dulakodott a gazdával, de végül ő maradt alul, számolt be az esetről Farkas Péter. Más érdekes történetet is megosztott a hallgatósággal, főként az ügynökökről. 

A korabeli iratok között szerepel egy barcsi férfi, aki feleségverő és alkoholista volt, de miután jól beszélt horvátul, beszervezte az ÁVH. A feladata az lett volna, hogy propaganda anyagot terítsen a verőcei postaládákba, de ezt nem teljesítette. Azt ígérték neki, hogy művezetői állást kap egy gyümölcsfeldolgozóban, de ez elmaradt. Emiatt nemcsak a kocsmában szidta a rendszert, de levelet írt Rákosi Mátyásnak. Az iratokból az is kiderült, hogy a gyékényesi vasútállomás egyik baktere a jugóknak dolgozott, palackpostán küldött jelentéseket a határőrök mozgásáról a Dráván és a Murán. A magyar kémelhárítók válaszul beszervezték a gyékényesi resti személyzetét, de nem jártak túl sok sikerrel. 

Emlékezetes eset volt a csurgói és csurgónagymartoni „légibombázás”. Mindkét fél propagandával teli léggömbökkel próbálkozott, ezeket általában lelőtte az ellenséges határőrség. 1954 áprilisában a lufiköteléket a kocsmából kitóduló ÁVH-sok lepuffantották, de az élelmes Csurgó környékiek megpróbálták megszerezni a szórólapokat, hogy vécépapírnak használják. Ebből aztán olyan verekedés kerekedett, hogy egy határőrnek az orra, a másiknak a karja tört el. 

Felrobbantották a németek barcsi hídját 

A Tito és Sztálin konfliktus gyökere a második világháborúban gyökerezett, idézte fel Farkas Péter. Jugoszlávia területén 1941 és 45 között folytak a harcok minden nemzet részéről rendkívüli brutalitással és háborús bűncselekményekkel, mutatta be. Összesen 1-1,5 millióra tehető az áldozatok száma, akik 40-50 százaléka civil volt. A korabeli partizánháborúnak is voltak somogyi vonatkozásai, tért ki erre. 1944 őszén alakult meg a szerbek oldalán harcoló Petőfi brigád, amelynek hat-hét tagja is somogyi volt, főként Marcaliból és Barcsról. A partizánok kétszer Barcsra is tüzet nyitottak. Egy 15 éves somogyi fiú felrobbantotta Barcs mellett a németek pontonhídját egyes források szerint öngyilkos módon, mások azt állítják, hogy átért a horvát oldalra, ahol a németek végeztek vele. A Petőfi brigád tagja volt Deák András kaposvári zsidó orvos is, aki frontsebészként is tevékenykedett, és Boszniában harcolt. 1956 után járt Kaposváron, végül nemzetközi hírű sebészként vonult nyugdíjba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában