Művészeti iskolák

2023.09.22. 14:08

Játszva hívogatták táncba Sergőék a legkisebbeket

A művészeti iskolákban is elkezdődött az új tanév szeptember elején. A kaposvári és környékbeli intézmények nemcsak a székhelyükön, hanem más településeken is oktatják a táncot, a zenét és a képzőművészetet. Az iskolák egyik célja, hogy minél több versenyre el tudják vinni növendékeiket.

Marosi Gábor

Egész héten nyílt nappal várta az érdeklődőket az Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskola (AMI) néptánc és képzőművészet tanszaka. Olyan táncolni, alkotni vágyó 6 és 22 év közöttieket vártak, akik szerették volna kipróbálni magukat a néptánc, a grafika és a festészet területén. 

A nyílt hét szerdai napján a Sergő néptánccsoport foglalkozásába leshettek bele a szülők. A fiatalok Pataky Annamáriától, az Együd AMI igazgatójától és Tóth Tibor néptáncpedagógustól játékos formában leshették el a néptánc alapjait. 

Pataky Annamária lapunknak elmondta, több mint 200 fiatal jár a művészeti iskolába. Többségük, 21 osztály a néptánc tanszakra. Az idén bővült az intézmény. Szentbalázson létesítettek egy új telephelyet. Az iskolában három tehetséggondozó csoport is működik. Egy kisebb és egy nagyobb Kaposváron, és elindítottak egyet Somogyjádon is. Pataky Annamária kiemelte, a balatonboglári Méta Fesztiválra az új tanévben is akarnak majd csoportokat vinni, és az Együd Árpád emlékversenyen, de a szarvasi szóló táncversenyen is bizonyítani szeretnének. Utóbbi előválogatóját Szennában szervezik meg. 

Varjas Tamás, a szennai Zselic Alapfokú Művészeti Iskola (AMI) igazgatója érdeklődésünkre elmondta, mozgalmas tanév elé néz a mintegy 400 diákjuk. A fiatalok először a szeptember végi Szent Mihály-napi szüreti felvonuláson lépnek fel, majd készülhetnek a különféle táncversenyekre. – Szeretnénk folytatni a jól bevált programjainkat is – mondta Varjas Tamás. – Várhatóan kétszer is megszervezzük a Gyerekektől gyerekeknek elnevezésű táncházunkat, ahol egymástól tanulhatnak a fiatalok. Odafigyelünk arra is, hogy a hátrányos helyzetűek megfelelő, ingyenes oktatást kapjanak. Erre a Pro Filii Alapítvány pályázatán csaknem 5 és fél millió forintot nyertünk. Ennek egy részéből nyáron már szerveztünk tábort – tette hozzá a Zselic AMI igazgatója. 

Tizenhat helyen

A kaposmérői székhelyű Mikrokozmosz Református Alapfokú Művészeti Iskola új tanévében 800 fiatal lesheti el a modern, a társas- és a néptánc alapjait, és tanulhat meg zenélni. Kecskés Miklósné igazgató elmondta, összesen 16 telephelyen működik az intézmény. A többi között Taszáron, Mernyén, Hetesen is folyik a munka, de a kaposvári Kinizsi-, Kisfaludy- és Honvéd-iskolában is jelen vannak. – Már mindenhol elkezdtünk dolgozni, vannak, akik már a nyáron is gyakoroltak a most zajló országos versenyekre – mondta az igazgató. – Szeptember végéig még várjuk az új tanulókat intézményeinkbe. Szerencsére megfelelő számban vannak pedagógusaink is. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában