Nagyatád

2023.09.28. 06:54

Nem épp szüreti volt az idő, de a mulatsághoz pont megfelelt

Györke József

Szüreti mulatságot tartottak és a lakodalmak helyi hagyományait elevenítettek fel a nagyatádi Fegyelmező Zászlóalj Nyugdíjas Klub, ahogy a többség ismeri őket, a futisok tagjai. A kedvezőtlen idő miatt sem estek kétségbe, a felvonulás a város utcáiról beköltözött a legnagyobb helyi szálloda tágas aulájába. Ezt többször is megkerülve énekelték el a szokásos szürettel és szőlővel kapcsolatos dalokat. 
A vendégeknek tetszett a beöltözöttek felvonulása és velük együtt énekeltek. Itt voltak a Balatonfüredi Túra Egyesület tagjai, a Lábodi Hölgykoszorú, a Segesdi DANYE (Derűs Alkony Nyugdíjas Egyesület) képviselői, de voltak még székesfehérváriak és egy visszatérő holland vendég is emlékezett fiatalságára, amikor még Magyarországon élt. 

Nem maradt el a szőlőlopás sem. Mivel a legutóbbi legény- és leányvásáron egy hölgy pártában maradt, most sikerült őt is eladni. 

Életben tartják a népszokásokat 

A vacsora után átöltöztek a szüretelők, és magyaros ruhákban kezdődött el a lakodalmi szokások felelevenítése. Nagy tapsot kapott Tóth Sándorné főszervező és lelkes csapata. A tombolasorsoláson a sok díj mellett egy magyar ruhás baba volt a fődíj. Késő estig Ignácz János zenéjére ropták még a legidősebbek is a táncot. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában