Klasszikusok a kastélyban

2023.09.18. 19:44

Zenés kastélyfesztivál: három napig tartott a színes kulturális kavalkád

Három napon át nemzetközi komolyzenei fesztiválnak adott otthont a boronkai Széchenyi–Bebesi-kastély. A világhírű művészek mellett a fiatalok is bemutatkozási lehetőséget kaptak. A BoronClassicon, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programjaihoz kapcsolódva igazi kulturális kavalkádon vehettek részt azok, akik ellátogattak Marcaliba.

Góz Lilla

Fotó: Kovács Tibor

Különleges teák és japán édességek várták szombaton a boronkai kastélyba látogatókat. 
– Ez a mochi rizsporból, cukorból, szójaporból készült édesség, és sűrű, ragadós textúrájú – mutatta Kurita Junko, aki 2001 óta népszerűsíti a japán teákat, ételeket országszerte. – Azt érzem, hogy egyre több fiatal nyitott a japán kultúra felé, szeretik az animációkat, és most is szívesen kóstolták meg a kekszeket, édes-babos töltött palacsintát vagy a különleges teáinkat – mondta el Kurita Junko. Megjegyezte: a japán teák nagyon tiszták, hatvanfokos vízbe kell áztatni és minden étkezés után fogyasztják. A Szakura együttes tagjai autentikus kimonókban mutattak be japán dalokat, hangszereket, mint például a kotot és a háromhúros samiszent. 
– Iskolában, énekóra keretén belül ismerkedtem meg a hangszerekkel, és felléptünk a nyári rendezvényeken, a gyerekek is szívesen kipróbálták ezeket – mondta el Farkas Sugii Yuki. A művésznő férjével, Farkas Gáborral is fellépett, Schubert és Debussy négykezes zongoradarabjait adták elő. 

A BoronClassicra a környező országokon kívül Angliából, Amerikából és Japánból érkeztek fellépők. 
– A fesztivál alapgondolata egy baráti társaságban született meg. 2021-ben volt egy barokk koncert a boronkai kastélyban, ahol a fesztivál művészeti igazgatója, Farkas Gábor is fellépett. Akkor gondoltunk arra, milyen jó lenne elindítani egy klasszikus zenei fesztivált – mondta el Bebesi Erika, a Boronka Futura elnöke. A szervezők, Bebesi Erika és testvére, Bebesi Zsuzsanna, támogatóik segítségével fesztiváltortával, kézműves rétesekkel, szörpökkel és minden nap állófogadással készültek vendégeiknek. 

Adventi mesevilág a kastélyban

Nyugaton komoly hagyománya van, hogy majdnem minden kastélynak van saját zenei fesztiválja – mondta el Bebesi Erika. Az év végén egy adventi BoronClassic koncertsorozattal is készülnek. – A pontos program még egyeztetés alatt van, de annyit elárulhatok, hogy Bach több műve és Csajkovszkijtól a Diótörő biztosan szerepel majd köztük. Ezen kívül szeretnénk a Diótörő mesevilágát életnagyságban megeleveníteni, a hangulatnak megfelelő interaktív családi és gyerekprogramokkal is készülünk – jegyezte meg a szervező. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában