Megnyitó

2023.10.27. 20:00

Hazatért a miniszter, hogy megnyissa a helytörténeti tárlatot

A balatonberényi szőlőhegy és a csodálatos tóparti panoráma is megelevenedik Simon József festményein, akinek a tárlatát pénteken nyitotta meg a helyi községházában Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

Góz Lilla

Fotó: GREGUS BERTALAN

Simon József kiállított harmincnyolc festményén megjelenik még a vízpart és a halászat, a nádvágás vagy a szüreti munkák is. – Életműve igen gazdag, 170 képet festett, a most kiállítottakat a családtól kaptuk – mondta el Druskoczi Tünde, Balatonberény polgármestere. – Simon József azonban nemcsak festőként, hanem helytörténészként, íróként és költőként is ismert. A tárlaton a második világháború alatt írt naplójába is beleolvashatnak az érdeklődők.

– Van az úgy, hogy nemcsak az ember hű egy településhez, hanem a település is hű egy családhoz – kezdte köszöntőjét Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, aki kiemelte, hogy ezer szálon kötődik a faluhoz nagymamája révén. – Nagy örömömre 2006-ban én avathattam fel az 56-os emlékművet a volt határcsárdánál – tette hozzá Navracsics Tibor. – Minden alkalommal, amikor itt járok, nagyszüleim és nagybátyám sírjánál kezdem a látogatást. Büszke vagyok Balatonberényre, mert erős közösség él itt, amely szintén büszke a múltjára, a tagjaira. Azt szokták mondani, hogy egy embernek minél több gyökere van, annál erősebben áll az életben. Nekem a balatonberényi gyökerem a legerősebb, ezért köszönöm, hogy a mi családunkat is életben tartja – mondta meghatottan Navracsics Tibor.
 

A Múltház őrzi a nagy elődök értékeit

A tárlat az Értékeink és hagyományaink Balatonberényben elnevezésű helyi értékőrző programsorozat második állomása. Az ünnepségen az alkotó unokahúga, hagyatékának gondozója, valamint menye képviselte a családot. – Kilencszáz éves az első hiteles írás, amely igazolja, hogy Balatonberény létező település volt – mondta el Druskoczi Tünde polgármester. – Kötelességünknek érezzük, hogy méltó teret adjunk az elődeink által feltárt értékeknek.

A megnyitó után a szeptemberben felújított Múltház Múzeumot nézték meg az érdeklődők. Az épület 70 millió forintból újult meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában