Szobrok a ceruzából

2023.11.14. 11:26

A türelem miniatűrt terem a magyaratádi férfi kezében

Grafitceruzából készít faragványokat egy magyaratádi férfi. Kücsön Norbert egy évvel ezelőtt alkotta meg első, néhány centiméteres miniatűrjét, azóta pedig megszállottan faragja a különböző keménységű ceruzákat. Ottjártunkkor egy „hurrá” emberen dolgozott.

Marosi Gábor

Kücsön Norbert legújabb alkotását készíti.

Fotó: Lang Róbert

Tűzoltót, mentőhelikoptert, Mikulást, méhecskét, tököt, lovat, szarvast, és még hosszasan lehetne sorolni, mennyi mindent faragott már ceruzából Kücsön Norbert. Az alkotó első munkája egy vonat volt, melyet az egyik barátja kérésére készített el. A magyaratádi férfi számára nem ismeretlenek a faragáshoz szükséges eszközök, ugyanis amellett, hogy katona, fafaragóként is dolgozik. Jelenleg tíz felavatott köztéri szobra van, a legtöbb Taranyban található, de Belegen, Hosszúvízen, Kerekiben és Böhönyén is találkozni lehet egy-egy alkotásával. 
Kücsön Norbert a ceruzafaragványaihoz nagyítós lencsét használ, hogy a miniatűrökön minden apró részletet ki tudjon dolgozni. A látása azonban annyira jó, hogy erős napfénynél szabad szemmel is tud faragni valamilyen tárgyat. Nyáron ezt be is mutatta egy gyerektáborban, ahol egy kislányt lepett meg egy apró rózsaszoborral. 

 Barkácsboltban vásárolható szikékkel és injekciós tűk­kel készítem el a faragványokat 

– mesélt a technikáról Kücsön Norbert. – Többféle pengét használok, de nem elég élesek ahhoz, hogy azokkal megfelelően tudjak dolgozni, ezért muszáj jobban megéleznem. Az sem mindegy, milyen ceruzát használok a faragásokhoz, ez függ az alkotásoktól is. A „HB-s” jelzésű kemény grafitceruzával nagyon jól tudok dolgozni. A ceruzáknál is az a szabály érvényesül, mint a fáknál: minél ellenállóbb az anyag, annál szebb lesz a végeredmény. A fenyőfát meg lehet faragni, de nem lesz olyan szép, mint a körtefa – mondta a magyaratádi férfi. 


Kücsön Norbert arról is beszélt, a grafit könnyen el tud pattanni, ezért nem minden szobrot készített el elsőre. Olyankor vesz egy nagy levegőt, majd nekifut másodjára is. – Most éppen egy nyújtózkodó „hurrá” embert készítek, aki örül a győzelemnek – mondta. – Ez viszont már a második figura, amit faragok, mert nem lett jó anatómiai szempontból sem, és le is tört – tette hozzá az alkotó. Kücsön Norbert az apró szobrokat több órán keresztül készíti, hogy részletgazdag alkotások szülessenek. 

Megfaragta Freddie Mercuryt 

A magyaratádi faragó legkisebb alkotása egy mindösszesen egy milliméteres bagoly, melyet egy rotring ceruzahegyre készített. A szabad szemmel szinte teljesen láthatatlan madárnak még a tollait is megfaragta Kücsön Norbert. 
Egyik alkotása, mely Freddie Mercury híres beállását örökítette meg, kikerült az egyik ismerőséhez Firenzébe. Az alkotó már megrendelésre is farag, a miniatűröknek azonban pont annyira borsos az áruk, mint amennyire aprók, tudtuk meg. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában