Fotók

2023.12.10. 13:51

Ritka porcelánbabák idézik a múltat Somogyváron

Fiú és lány baba, hosszú és rövid hajú, fodros szoknyás és nadrágos is látható a somogyvári Récsei Szilvia első kiállításán. Gyűjteményében nincsen két egyforma darab, mindegyik egyedi, ezért nehéz is kedvencet választania közülük.

Szabó Gabriella

Fotó: TIBOR KOVACS

– Egy bolhapiacon pillantottam meg, s nem tudtam otthagyni. Vele indult a gyűjteményem – egy szőke, szemüveges, kalapos porcelánbabát mutatott somogyvári kiállításán Récsei Szilvia, aki több mint 15 éve gyűjti a különleges játékokat. – Kezdetben a fiamnak varrtam játékfigurákat, aztán ő nagyobb lett, én pedig elkezdtem magamnak gyűjteni a porcelánbabákat. Járom a vásárokat, a piacokat és, ha megpillantok egy különleges darabot, hozom is haza. Nekem ez a hobbim, ami teljesen kikapcsol.

Szilviának 271 porcelánbabája van, de mindig gyarapodik a gyűjteménye, amely már kinőtte az eddigi helyét. Mint mesélte: kezdetben egy szobában rendezgette őket, de már ott sem fértek el, így otthonában egy másik, külön helyiségbe költöztette a babákat. Számára mindegyik egyedi és különböző, nincs két egyforma. Kollekciójában van barna, vörös és szőke hajú, szemüveges, copfos, fodros szoknyás és nadrágos is. 

– Ha megvásárlom vagy ajándékba kapom a babákat, akkor rögtön rendbe hozom őket. Kimosom a ruhájukat, megmosom a hajukat, s, ha valami javításra szorulnak, azt is megcsinálom. Van, hogy a szempillájukat kell pótolni, de az sem ritka, hogy a varrásukat szükséges megerősíteni. A legtöbb porcelánbaba teste ugyanis ruhaanyagból készült. A gyűjteményemben csak egyetlen olyan darab található, amelyiknek az egész teste porcelán – mesélte a somogyvári gyűjtő. 

Mint Szilvia mondta: a 19. században váltak ismertté és elterjedtté a porcelánbabák, amelyeket először női arcokról mintáztak. – Mivel a porcelán törékeny, ezekre nagyon kellett vigyázni. Ezért nem is kifejezetten játékra tervezték őket, inkább a szobák díszei voltak. 

A kiállítást Szilvia testvéreivel rendezte be. Nővére, Ildikó azt mesélte, hogy nem ismeretlen a családban a gyűjtőszenvedély. Gyermekként szalvétákat, képeslapokat és rágógumi-csomagolásokat halmoztak fel, így nem érte őket váratlanul a babák növekvő száma. – Támogatjuk Szilvit ebben a hobbijában, ami segítségünkre is van, hiszen ajándékozáskor nem kell azon gondolkodnunk, hogy minek örülne a legjobban. Egy porcelánbaba mindig tökéletes választás neki.

Récsei Szilvia gyűjtőszenvedélyét ugyan ismerik a helyiek, azonban így egyben csak kevesen láthatták a kollekciót, amit először mutat meg a nagyközönségnek. A közel 300 baba 2 hétig tekinthető meg a somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhelyen.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában