Adventi varázs

2023.12.16. 17:30

Színpadra varázsolták a régi somogyi hagyományokat - FOTÓ, VIDEÓ

Adventi varázs címmel szervezte meg közös karácsonyi műsorát az Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskola (AMI) és a Somogy Táncegyüttes szombaton. Az eseményen csaknem 250 táncos állt színpadra. A nagy érdeklődés miatt dupla előadással készültek a fellépők.

Marosi Gábor

Elsőként a legkisebb táncosok, a Sergő csoport növendékei varázsolták el a közönséget „Ilyenkor decemberben” elnevezésű koreográfiájukkal. A fináléval együtt összesen 13 műsorszámot láthatott a közönség. Mezőségi, kalotaszegi, györgyfalvi, bukovinai, dél-alföldi, valamint rábaközi táncokat is bemutattak a csoportok, és nem hiányozhatott a színpadról a somogyi sem.

Pataky Annamária az Együd Árpád AMI igazgatója lapunknak elmondta, úgy állították össze a csaknem másfél órás műsort, hogy bemutassák az adventi és karácsonyi időszakban megélt régi somogyi hagyományokat is. – Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a színpadon megjelenjenek a somogyi szokások – emelte ki Pataky Annamária. – Karádról és Berzencéről összegyűjtött anyagokat is bemutattak a táncosok. Nyilván mindenki nem táncolhat somogyi táncokat, azért sem, hogy változatos legyen az előadás, a finálébán viszont a csoportok somogyi ugróst adtak elő – tette hozzá a művészeti iskola igazgatója.

 

A színpadon a lucázás, a betlehemezés, a három király- és a szent család járás is megjelent, de a szenteket is megénekelték. A gyerekek mellett a Somogy Táncegyüttes is színpadra állt. A közös karácsonyi fellépésnek már nagyon régi hagyománya van. Csikvár Gábor a Somogy Táncegyüttes művészeti titkára elmondta, a fiatalok már régen is úgy tanulták meg az felnőttek táncát, vagy a zenélését, hogy szinte mindenhova elkísérték az időseket, és ellesték a mozdulatokat. – A művészeti iskola növendékei nagyon sokat tudnak fejlődni, ha látják a nagyok színpadi viselkedését, ezért is fontos, hogy közösen lépnek fel a somogyosokkal – hangsúlyozta Csikvár Gábor.

A művészeti titkár arról is beszélt lapunknak, a Somogy Táncegyüttes jövőre ünnepli fennállása 75. évfordulóját, melyre már elkezdtek készülni. Az eseményen a jelenlegi somogyosok mellett, a szenior táncosok és az utánpótlás is bemutatkozik majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában