Ápolják a kultúrát

2024.01.22. 19:50

Kölcsey írta be a szívünkbe a magyarok imáját

Verssel, dalokkal emlékeztek vármegyeszerte A magyar kultúra napjára. A kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban fiatalok és idősek egyaránt szavaltak, a Rippl Rónai Múzeumban pedig Pro Museo-díjjal ismerték el Horváth Péter munkáját, aki több, mint 38 éve dolgozik restaurátorként.

Góz Lilla

Fotó: Muzslay Péter

Közösen énekelték, majd szavalták el a résztvevők a Himnuszt a Takáts Gyula Könyvtárban. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon, január 22-én tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként a Himnusz kéziratát. 

 Sokan tudjuk kívülről a mai napig minden versszakát nemzeti imánknak és nagy öröm számomra, hogy magyar kultúránkat a vérzivataros időszakokban is ápolják.

 – mondta el köszöntőjében Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere. Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke szerint Kölcsey Ferenc minden magyar szívébe helyezte be gondolatait. 

A mai nap küzdünk a magyar nyelv, a magyarság megmaradásáért, szükség van A magyar kultúra napján hitünket megvallani, elmondani nemzeti imánkat. 

– emelte ki Huszti Gábor.

Horváth Gáborné szervező elmondta, hogy 2011 óta minden évben megszervezik A magyar kultúra napi rendezvényüket, ezúttal somogyi diákok, felnőttek, idősek egyaránt szerepeltek, verset szavaltak, énekeltek. Hozzátette: a magyar kultúra mindenkié, nagyon fontosnak tartják, hogy közösen ünnepeljenek január 22-én. Gárdonyi Mihályné és Szabó Lajosné az osztopáni Rozmaring Nyugdíjas Klub tagjaként érkezett az ünnepségre. – 2014-ben az országos nyugdíjas ki-mit-tudon kórusunk ezüst minősítést kapott, én pedig a versmondásért aranyat nyertem, azóta is nagy kedvencem Reményik Sándor Templom és iskola verse, ezt szavaltam el – mondta el Gárdonyi Mihályné, aki szerint a verstanulás kiváló agytorna az időseknek. Horváth Péter, a Takáts Gyula Könyvtár könyvtárosa fontosnak tartja, hogy a somogyi civil szervezetekkel szoros kapcsolatot tartsanak egész évben. – A Meteor Egyesület élménybeszámolóit tartja nálunk, de a Polgári Casino, a bélyeggyűjtők és a Somogyi Fotóklub is nálunk ülésezik – tette hozzá Horváth Péter.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában