Mesterségek

2024.01.25. 16:56

Népi bútorokat farag a majorságba, megnézte a saját székét Szántódpusztán

Három éven át tartó, 1,89 milliárd forintból megvalósított felújítást követően újra megnyílt a Szántódpusztai Majorság, amely kulturális központként, közösségi térként és élő majorként működik.

Kovács Gábor László

Garbera István kaposvári bútorkészítő mintegy 30 évvel ezelőtt vitt Szántódpusztára egy asztalt, hat széket és egy nagy tükröt. A népi bútorkészítőt megindította, hogy mennyi erőfeszítést tettek a majorság felújításáért, ezért ellátogatott a kulturális központba. A közelben áll egy szép Szent Kristóf szobor, nyakában a kis Jézussal, ezt megfaragta tölgyfából egy szék támlájára. Ezt a széket viszi el Szántódpusztára, kiegészítve a korábbi bútorgarnitúrát, de az a terve, hogy újabb bútorokat is gyárt Szántópusztára. 

Van egy kollekciója az Őrségben, a nagyrákosi falumúzeumban, ami egy szoba berendezését adja. Ehhez hasonlóan lehetne felépíteni egy szántódpusztai szobabelsőt is, hogy a helyi hagyományt és az örökséget megőrizzék. Garbera István 1982-ben szerezte meg a népi iparművész címet, sok különleges bútora talált gazdára idehaza és külföldön, a legtávolabb az USA-ban. Azt mondta, hogy a pénzt, amit a bútorokért kapott, alapanyagba fektette, vagyis tölgyet, cseresznyefát, amerikai diót vásárolt, és ha a Jóisten megsegíti, akkor 120 évig lesz munkája vele a magyaregresi műhelyében.      

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában