Fotók

2024.01.21. 19:00

Örömtáncot jártak a megye legjobb néptáncosai

Fergeteges hangulatú gálaműsort adtak a vármegye néptáncosai a Somogy Vármegyei Néptáncszövetség meghívásának eleget téve a hétvégén a kaposvári Agorában. A huszonharmadik alkalommal megrendezett antológián több mint kétszáz néptáncos állt színpadra.

Andricz Gabriella

Barcs, Szenna, Kaposvár, Kőröshegy, Balatonszárszó, és Siófok felnőtt tánccsoportjai mellett a kaposvári Együd Árpád és a szennai Zselic Alapfokú Művészeti Iskola növendékei mutatták be a Kárpát-medence gazdag folklórkincsét. 

A találkozó elején Merczel István, a Somogy Vármegyei Néptáncszövetség elnöke szólította színpadra a táncosok képviselőit, és köszönte meg munkájukat, amellyel a tánckultúra hagyományait éltetik.

– Igyekeztünk olyan műsort összeállítani, amelyben azok a csoportok léptek fel, akik a tavalyi évben a megyei, illetve országos néptáncversenyeken kimagaslóan szerepeltek, illetve hazai, nemzetközi fesztiválokon is megmérettettek. Ezen kívül természetesen olyan csoportokat és népzenei formációkat is meghívtunk, akik több éve, évtizede színvonalas munkát végeznek, mint például a kőröshegyi vagy a régebb óta fiatalokból álló balatonszárszói együttes – mondta el Rónai Balázs néptáncpedagógus, a néptáncszövetség nevében. 

A szennai zselicesek két művészeti iskolás csoporttal, rábaközi és nyárádmenti táncokkal jöttek a gálára, és az egri szólótáncversenyen Gyöngygalléros táncos elismeréssel kitüntetett testvérpár, Horváth Zalán, és Horváth Lili is megcsillogtatta tehetségét a somogyi közönség előtt. Ők a márciusi országos ifjúsági néptáncantológiára is meghívást kaptak. 

A kőrösegyi Borkút Táncegyüttest szilágysági koreográfiával mutatkoztak be, vezetőjük Bősze Zoltán nyolc éve készít koreográfiákat a táncosoknak.  
–Nagyon örültünk a meghívásnak, hogy a legjobbak közt lehetünk. Jól éreztük magunkat a színpadon, és reméljük ez a közönségnek is átjött – árulta el Bőzse Zoltán. 

Vári Katalin,  az együttes művészeti vezetője elmondta, az együttes legfiatalabb tagja középiskolás, de nyugdíjas korú táncosok is tagjai a csoportnak, akik a környező településekről járnak a próbákra. 
– Évente tíz-tizenkét fellépésünk van, falunapokra gyakran hívnak bennünket és a Fonyódi kolbászfesztiválon is ott leszünk – tette hozzá Vári Katalin.

Az antológián a legkisebbek is bemutatkoztak, Turi Endre és Kecskés Miklósné tanítványai, az Együd Művészeti Iskola Hecsedli csoportja, akik a tavalyi balatonboglári Méta fesztiválon arany minősítést szereztek. A táncosoknak a talpalávalót a Somogy Zenekar szolgáltatta, az esemény az éjszakába nyúló táncházzal ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában