Megemlékezés

2024.02.25. 17:43

A kommunista diktatúra áldozataira szentmisével és mécsesek gyújtásával emlékeztek

A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján ünnepi szentmisével kezdődött a megemlékezés, melyet Tomanek Ferenc Áron plébános celebrált a Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplomban.

Kiss Kálmán

Fotó: Kiss Kálmán

Ezt követően a jelenlévők a templom előtti 1956-os emlékműhöz vonultak, ahol dr. Pozsonyi Márk, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület vezetőségi tagja beszélt arról, hogy a diktatúra áldozatai közé nemcsak azok az emberek tartoznak, akiket kivégeztek, vagy a GULÁG-ra hurcoltak, hanem azok is, akiknek az akkori rendszer kiszolgálói megkeserítették az életét, nem tanulhattak tovább, vagy éppen a vallásuk miatt szenvedtek üldöztetést. Kihangsúlyozta, hogy a különféle „izmusok”, mint a kommunizmus, nácizmus, fasizmus, liberalizmus egyformán károsak és mindig fölösleges áldozatokat követelnek az emberektől. A felszólaló hozzátette még: 

Keresztény, katolikus emberként csak imádkozni tudunk, hogy ne legyenek többé fölösleges áldozatok. Sajnos a mai világunk eszméit nem az értékek, hanem az érdekek határozzák meg. 

– zárta gondolatmenetét dr. Pozsonyi Márk. Ezután Nagy Csaba hadikrónikás, Marcali háborús kutatója mondott ünnepi megemlékező beszédet. Felszólalásában helyi életsorsokon keresztül világított rá, hogy a kommunista diktatúra tulajdonképpen már Magyarország szovjet megszállásával elkezdődött. Felidézte a megszálló katonák embertelen viselkedését a védtelen polgári lakossággal szemben, kiemelve az egyik gombai lelkipásztor hősies helytállását. 

 

Egy másik példa kapcsán pedig rámutatott arra, hogy egy háromgyermekes hadiözvegy azért nem kaphatott a rendszerváltásig kárpótlást, mert a férje a szovjetek ellen harcolt. Ezt követően Tóth Eszter Ágnes egyetemi hallgató Reményik Sándor: Kegyelem című versét mondta el. Végül a templom előtti 1956-os emlékműnél a jelenlévők mécseseket gyújtottak a kommunizmus áldozataiért. Kegyeletét néma főhajtással lerótta Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke; Miszi Zsuzsanna és Molnár Ágnes Anna önkormányzati képviselők; Gelencsér Róbert, az egyházközség világi elnöke; valamint a szervező MKH. Ipartestület; a Marcali Szépasszonyok és Fiúk Hagyományőrző Egyesület (MASZÉP); valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoport vezetői, tagjai, továbbá a jelenlévő megemlékezők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában