Kutatás

2024.02.13. 11:26

A szabadságharcos sírhelyét rejtette a sűrű növényzet

Rábukkantak a kiskorpádi születésű Hertelendy Miklós sírhelyére a településen, miután önkéntesek és az önkormányzati dolgozók megtisztították a fákkal, bokrokkal benőtt mementót.

Marosi Gábor

Fotó: Orbán T.

Punik László kiskorpádi helytörténeti kutató, aki szintén részt vett a munkában lapunknak elmondta, tudtak az emlékhely létezéséről, de a növények olyannyira körbevették az egykori szabadságharcos sírhelyét, hogy csak azután tudták megközelíteni, hogy körülötte mindent kiirtottak.
– Megtaláltuk azt a keresztet is, amit Hertelendy Miklós felesége állíttatott 1902-ben – emelte ki Punik László. – A második világháborúban azonban megsérült, ezért mi is csak a kereszt darabjaira bukkantunk rá. Szeretnénk teljesen helyreállítani és felújítani a síremléket. Azért is vágtunk bele ebbe az önkéntes munkába, mert idén 700 éves Kiskorpád és a falu történetéről az önkormányzattal közösen készítünk egy könyvet. Ebben lesznek majd fényképek, és a sírhelyről is megemlékezünk. A Hertelendy emlékhely mellett, a Sárközy család sírjait is szeretnénk majd felújítani – mondta a helytörténeti kutató.

Kossuthnak írt levelet

Punik László arról is beszélt lapunknak, Hertelendy Miklós 1848-ban Lipcséből levelet írt Kossuth Lajosnak, melyben felajánlotta, hogy légiót alakít Németországban és támogatja a magyarokat. Ezután hazajött, részt vett a Jellasics elleni barcsi csatában, de Pákozdon és Komáromban is harcolt. Miután Komárom elesett, kiment Angliába, s csak később tért vissza Magyarországra, majd a kaposi járás szolgabírójaként dolgozott. Punik László hozzátette, a múltat feltáró és bemutató könyvet idén nyáron szeretnék bemutatni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában