Fotók

2024.02.01. 13:45

Huszáros célok: talpig fegyverben kezdték az évet

Talpig fegyverben tartotta évadnyitó közgyűlését a Somogyi Hagyományőrző Huszár Egyesület szerdán este a Meistro Lovastanyán.

Marosi Gábor

Az eseményen elhangzott a tavalyi év beszámolója és megvitatták az idei célokat is. A gyűlésre minden huszár magával vitte felszereléseit, hogy átnézzék, mit kell kicserélni, megjavítani. Máj Péter, az egyesület társelnöke elmondta, mozgalmas volt a 2023-as évük. Összesen 76 programon vettek részt. Ezek között állami és társadalmi ünnepségek, valamint turisztikai, idegenforgalmi rendezvények is szerepeltek.

– Idén is legalább annyi eseményen szeretnénk részt venni, mint tavaly – emelte ki Máj Péter. – Szerencsére már januárban is nagyon sok helyre hívtak bennünket. Ott voltunk a vármegye- és a városnapon, az esküvő kiállításon, a hétvégén pedig a Dorottya-napon is feltűnünk, ahol már a fiatal lovas lányhuszárok is bemutatkoznak. Bár még nem igazi, csupán falovon érkeznek az eseményre. Ez is az egyik tervünk az idei évre, hogy a 6 és 14 év közötti lányokat minél több programba bekapcsoljuk. Szeretnénk szorosabbra fűzni a kapcsolatot a kadétokkal és segíteni a munkájukat – fogalmazott az egyesület társelnöke.

Máj Péter elmondta, arról is döntöttek a közgyűlésen, hogy létrehozzák a Balogh Dezső Huszárkapitány Huszár Szabadegyetemet. A konzultációs alkalmaknak a Meistro lovastanya ad majd helyet. Az első eseményt, melyen bárki részt vehet, március közepén tartják meg. Az egyesület társelnöke kiemelte, ezzel is szeretnének nyitni mások felé és minél többeket bevonni a huszár életbe. 

– Sümegen már régóta működik egy huszárakadémia, és azt tervezzük, hogy Kaposváron is létrehozunk egyet – mondta Máj Péter. – Az egyesületet jelenleg 13 huszár alkotja, ezért tovább akarjuk bővíteni a csapatot. Az elmúlt két évben csak két új taggal gyarapodtunk. A közgyűlésen azon is elgondolkodtunk, hogy megváltoztatják a nevünket Noszlopy Gáspár Katonai Hagyományőrző Huszár Egyletre. Erről azonban egyelőre még nem született döntés  – tette hozzá az egyesület társelnöke. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában