Mesteri kékek emlékeztetnek Marcali szülöttére

2024.02.11. 17:30

Magyarországon egyedülálló tárlattal tiszteleg szülővárosa Bernáth Aurél festőművész előtt

Különleges élmény vár mindazokra, akik betérnek a marcali Bernáth Aurél Galériába. Látványos installációk, felidézett történetek, megőrzött emlékek mesélnek képzőművészetről, család- és épülettörténetről.

Vigmond Erika

Fotó: TIBOR KOVACS

Vidák Tünde, a Marcali Múzeum etnográfus igazgatója úgy fogalmazott: a „Mesteri kékek” című állandó kiállítás létrejöttével a marcali Bernáth-galéria méltó helyévé vált Bernáth Aurél alkotásainak. A kívül-belül megújult helyszínen létrehozott tárlat a Marcaliban született festőművész pályáját 21. századi színvonalon, széles közönség számára képes bemutatni. 

A galéria átadásán Ódor János Gábor, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta, hogy a kiállítás a helytörténeten túl a magyar művészetről alkotott képet is formálja. Géger Melinda művészettörténész pedig arra is kitért, hogy egy lenyűgöző, gyönyörű arculat- és imázsteremtő értékkel gazdagodott a város. 

A tárlat válogatást ad a Marcaliból indult és nemzetközi hírnévre szert tett, iskolateremtő Bernáth Aurél festőművész Somogyban őrzött, elsősorban a Marcali Múzeum és a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum tulajdonát képező alkotásaiból. 

Fotó: Kovács Tibor

A „Mesteri kékek” több mint egy állandó kiállítás: képzőművészeti tárlat, család- és épülettörténeti kiállítás is – mondta Sütő László, Marcali polgármestere, aki arra hívta fel a figyelmet. hogy nem szabad elfelejteni a Schustek családot sem, akik a városnak adományozták a galériának helyt adó épületet. Az emeleti kiállításban a Bernáth család mellett a villát építtető Schustek család története is helyet kapott. 

A látványterveket budapesti és kaposvári grafikusok készítették, a képzőművészeti koncepciót Horváth János művészettörténész, a történeti-helytörténeti részeket Huszár Mihály történész, a múzeumpedagógiai terveket Samuné Bogyó Hajnalka múzeumpedagógus dolgozta ki.

Roboz István tehetséges unokája 

Bernáth Aurél festő, grafikus, művészpedagógus, Kossuth- és Munkácsy-díjas, érdemes és kiváló művész – Roboz István újságíró unokája – 1895-ben született Marcaliban. A róla elnevezett galériát – ami egy, az 1930-as években épült, helyi védettségű Bauhaus stílusú villában található – a Marcali Múzeum üzemelteti. Az érdeklődők ízelítőt kaphatnak itt a művész erőteljes, ragyogó színekkel, vagy éppen finom pasztellekkel vászonra vitt táj- és életképeiből, nonfiguratív ábrázolási technikájából, monumentális kompozícióiból. 


Fürdőző gyermekek az udvaron 

A galéria udvarán újraállították azt a szobrot, mely a villa volt tulajdonosaira, a Schustek házaspárra emlékeztet. Huszár Mihály, a Marcali Múzeum történész-főmuzeológusa felidézte, hogy a házaspár 1936-ban épült villájának parkjában állt egy kedves műkő szoborkompozíció, a Fürdőző gyermekek. A 2000-es években ledöntötték és összetörték. 2014-ben került elő romosan, hiányosan, egy sziklakertbe építve. Vida Szilárd kőfaragó és épületszobrász munkájának köszönhetően került vissza a galéria parkjába eredeti formájában. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában