Forgatás

2024.02.16. 10:55

Somogyban készült az új magyar dráma

Somogyszentpálon és Somogyvámoson is forgatták Boross Martin új filmjét, a Nyersanyagot.

Koszorus Rita

Forrás: Vertigo Média

A rendező első nagyjátékfilmjét részben Somogyszentpálon vették fel, s a település lakói, valamint amatőr színészek is szerepeltek benne a főszereplőkön kívül. – A helyszínek keresése egy soha véget nem érő folyamatnak tűnt az első pár nekifutásra. A film háromnegyede egy elszigetelt, pár száz fős magyar faluban játszódik, aminek egyes részei elmaradottabbak, más részein láthatóak a kisebb fejlesztések jelei. A kezdettől biztosak voltunk benne, hogy több faluból kell majd összeállítani a filmben szereplő fiktív Pusztaszomajt, írta a rendező a forgatásról készített naplójában. 

Nehéz volt rátalálni a tökéletes helyszínre. 
Forrás: Nyersanyag FB 

Hozzátette: végül öt települést választotta ki, amely megfelelt a forgatásra, s amelyek hajlandóak voltak közreműködni a filmesekkel. –  A vizuális és koncepcionális szempontokon túl  figyelembe vettünk a számos praktikus szemponton  kívül azt is, hogy legyen egy civil szervezet, ami helyben segítheti a munkánkat és hidat tud képezni a lakosság és köztünk. Továbbá, hogy legyen nyitottság a lakók részéről ne csak arra, hogy egyáltalán jelen legyünk, hanem amellett hogy helyszínként használjuk a szűkebb és tágabb lakókörnyezetüket, odáig, hogy a gyerekek és a felnőttek epizódszereplőként, statisztaként részt vegyenek a filmben, fogalmazott Boross Martin.

Somogyszentpál lakói is szerepeltek a fimben. 
Forrás: Nyersanyag FB 

Az is nehézséget jelentett a forgatócsoportnak, hogy olyan falut találjon, ahol van fóliasátor, hiszen a Nyersanyag története szerint filmes forgatócsoport érkezik egy faluba, hogy a helyi fiataloknak közösségépítő, művészeti szakkört tartsanak. A filmrendező és társai hamar elnyerik az ott élők bizalmát. Közelebb kerülve hozzájuk felismerik, hogy a faluban félelmetes méreteket ölt az elnyomás. A szálak a települést vezető polgármesterhez, Gáspárhoz vezetnek, aki a legfőbb megélhetést biztosító uborkafarmot is igazgatja. Amikor a filmesek megtudják, hogy a vezető visszaél a hatalmával, a rendező úgy dönt, hogy leleplező dokumentumfilmet forgat róla. Jószándékú missziója súlyos következményekkel jár. Nagy nyilvánosságot kapott filmjével éket ver a falu ártatlan lakói közé és mindenkit veszélybe sodor.

Forrás: Vertigo Média

– A történetben meghatározó szerepet betöltő zöldséges fóliasátor egyáltalán nem jellemző Somogy megye azon részén, ahol végül lecövekeltünk. Szerencsénkre kb. 50 percnyi autóútra található Somogyvámos és az ott elhelyezkedő Krisna-völgy, ahol egész évben intenzív kisipari biogazdálkodás folyik pont olyan üvegházakban és uborkás fóliasátrakban, amelyek a mi történetünkben szerepelnek, osztotta meg naplójában a rendező. 

Nyersanyag 

Színes, magyar dráma

Bemutató: 2024. 02. 15.

Rendezte: Boross Martin

Írta: Szántó Fanni, Boross Martin

Szereplők: Dér Zsolt, Pál András, Mészáros Blanka, Baki Dániel, Tankó Erika, Szabó Stefi

Fényképezte: Bálint Dániel, Becsey Kristóf

Vágó: Vághy Anna

Zeneszerző: Bartha Márk

Producer: Osváth Gábor, Mayer Dániel

Hossz: 108 perc

Hang: Dolby Digital

Vetítési mód: DCI

Art besorolás: igen

Korhatár besorolás: Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (III.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában