Somogysárd

2024.03.01. 10:34

A Betyár név jobban csengett akkoriban

Marosi Gábor

A somogysárdi Betyár csárda történetéről tartott előadást Varga Máté régész, helytörténész a helyieknek szerda este. Az érdeklődők megtudhatták, hogy már 1757-ben említést tettek egy vendéglősről, aki valószínűleg ebben az épületben dolgozott. Az eredetileg vendégfogadót és kocsmát a Somssich család építette. 

Varga Máté elmondta, sokáig Somssich-kocsmának, Puchmann-kocsmának is hívták a helybeliek, de a második világháború után aztán átkerült a Földműves Szövetkezethez, akik átalakították az épületet és később „ráragasztották” a Betyár csárda nevet. 

– Találtam egy újságcikket 1959-ből, ahol először említik így a csárdát – mondta a somogysárdi helytörténész. – Ez akkoriban egy nagyon jó marketingfogás volt, melynek köszönhetően ismert lett – tette hozzá. A csárdát 2017 és 2019 között felújították. Az épület az önkormányzaté, melyet jelenleg közösségi térként használnak. Varga Máté arról is beszélt, a szerda esti esemény egy előadássorozat második része volt, melyet a Nemzeti Kulturális Alap pályázatából valósítottak meg.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában